Colegiul Farmacistilor din Romania a lansat un apel catre Guvernul Romaniei sa gaseasca urgent solutii pentru evitarea falimentarii farmaciilor din Romania si continuarea asigurarii medicamentelor catre populatie.
Principalele nemultumiri se refera la prelungirea termenelor de plata de la 60 la 210 de zile, incepand cu luna iunie a acestui an pentru decontarea sumelor din retetele gratuite si cele compensate, intarziere care a dus farmaciile intr-o situatie fara precedent.
Si asta in conditiile in care, cu toate economiile epuizate, farmaciile trebuie sa se aprovizioneze cu medicamente de la furnizorii care nu sunt dispusi la randul lor sa astepte si totodata sa plateasca impozite, salarii si chirii pentru spatiile in care activeaza.
Si la Botosani situatia este extrem de grava intrucat farmaciile nu si-au primit banii pentru medicamentele eliberate in ultimele 5 luni de zile si nici nu au asigurari ca isi vor primi aceste plati pina la luna februarie a anului viitor.
“
O mare parte dintre farmacii, mai ales cele din mediul rural unde populatia este saraca si cumpara medicamente pe retete gratuie sau compensate sunt in pericol de insolventa fiind somate sa isi plateasca datoriile catre stat si catre furnizorii de medicamente”, a declarat
Maricica Cazacu, lider Colegiul Farmacistilor Botosani.
Desi au fost trase numeroase semnale si au fost purtate discutii pentru deblocarea acestei situatii cu autoritatile locale, pina in prezent nu a fost gasita nici o solutie. Drept pentru care, intrucat situatia se inrautateste, farmacistii au decis ca un prim pas pentru tragerea unui semnal de alarma sa fie declansarea grevei japoneze in perioada 24-25 noiembrie.
In aceasta perioada farmacistii vor purta banderole negre pe brat ca semn al situatiei muribunde in care se afla sistemul farmaceutic.
“
As vrea sa subliniez ca, eu stiu, chiar daca nu toti oamenii poarta aceste banderole negre, aceasta greva japoneza trebuie sa arate bolnavilor ca farmacistii sunt nemultumiti pentru faptul ca nu pot asigura toate medicamentele gratuite si compensate de care omul bolnav are nevoie din cauza faptului ca sistemul de asigurari de sanatate nu a platit medicamentele farmacistilor din luna iunie inclusiv, si depozitele farmaceutice s-au hotarat foarte greu sa semneze un termen de plata la 180 de zile”, a mai afirmat
Maricica Cazacu.
In medie o farmacie are de recuperat de la stat in contul retetelor gratuite sau compensate sume in valoare aproximativa de 50.000 de lei, insa potrivit liderului farmacistilor exista si unitati care au de primit valori mai mari, care ajung si pina la 100.000 de lei.
Actiunea de protest se doreste a fi mai mult un semnal de alarma si un apel la responsabilitate pentru autoritatile din domeniul sanitar fata de propriile decizii, fata de tot sistemul farmaceutic din Romania si, in primul rand fata de pacienti.