Taxa de protecţie a crescut mai rău ca impozitele guvernamentale
Astfel, pentru a beneficia de această "protecţie", persoanele respective trebuiau să achite câte o taxă lunară care a fost stabilită iniţial la suma de 200 de dolari, după care a fost mărită până la 500 - 1.000 de euro, la cererea comisarului şef.
DNA Suceava susţine că în schimbul aceleiaşi "protecţii", în intervalul februarie - august 2008, inculpatul
Nelu Fediuc a beneficiat şi de favoruri sexuale din partea unei martore denunţătoare.
Procurorii mai arată că, în septembrie 2008,
Nelu Fediuc a încercat să determine aceeaşi martoră denunţătoare să-şi retragă denunţul formulat împotriva lui în dosarul pentru care a fost trimis în judecată, oferindu-i în schimb suma de 12.000 euro, pe care aceasta însă a refuzat-o.
Presiuni asupra denunţătorilor să îşi retragă declaraţiile
Fediuc mai este acuzat că, în perioada iunie - 7 iulie 2014, prin intermediul inspectorului vamal principal Gheorghe Robu, a încercat să determine, prin metode de intimidare, un alt martor denunţător să-şi retragă denunţul formulat împotriva sa, a altor vameşi şi a ofiţerilor de poliţie de frontieră.
Vineri dimineaţă, procurorii DNA au făcut şapte percheziţii în judeţele Suceava şi Botoşani, două dintre acestea având loc în biroul şefului SPP pentru Suceava şi Botoşani aflat în sediul Consiliului Judeţean Suceava şi în Punctul de Trecere a Frontierei Siret, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite în perioada 2008-2014.
Contrabandă condusă de la Cândeşti
În 14 iulie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Suceava i-au trimis în judecată, în stare libertate, pe şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret,
Nelu Fediuc, şi pe preotul
Dumitru Horga din Cândeşti, alături de mai mulţi vameşi şi poliţişti de frontieră.
În rechizitoriul transmis instanţei de judecată, anchetatorii arată că în perioada 19 august 2008 - 3 martie 2009, a fost iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, condus de
Dumitru Horga, preot în localitatea
Cândeşti, j
udeţul Botoşani, din care mai făceau parte, printre alţii, fiul preotului şi un dascăl, activitatea acestui grup fiind sprijinită de
Nelu Fediuc, şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret.
Cantităţi uriaşe de ţigări traficate
Conform anchetatorilor, grupul infracţional acţiona după regulile convenite între funcţionarii publici, care, urmărind realizarea unor foloase materiale cu evident caracter patrimonial, îşi încălcau atribuţiile de serviciu favorizând traficul de produse accizabile prin Vama Siret.
Astfel, membrii grupării au introdus în România, cu sprijinul lui Fediuc şi al persoanelor pe lângă care acesta intervenea (lucrători de poliţie de frontieră de serviciu în Punctul de trecere al frontierei Siret şi lucrători vamali din cadrul Biroul Vamal Siret), peste 290.000 de pachete de ţigări de provenienţă ucraineană. Anchetatorii mai spuneau că au existat 61 de treceri pe la punctul de frontieră Siret, făcute de membrii grupării în 29 de zile.
CITEŞTE ŞI:
Fost ofiţer de la „doi şi-un sfert” reţinut, lua sute şi mii de euro pentru protejarea contrabandiştilor
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
Dosar de contrabandă: Un polițist corupt, vameși și-un preot trimişi în judecată