Se poate crede că femeile de succes pot fi un model pentru fiecare dintre noi. Ascultându-le, prinvindu-le, realizăm în unele cazuri că secretul din spatele reușitei este reprezentat de curaj, perseverență și multă muncă, în ciuda eșecurilor din drumul lor. Într-o lume a bărbaților, doamnele în costume elegante și clasicii pantofi negri cu toc cui s-au inserat cu eleganță. Politică, mediu de afaceri sau administrație sunt domeniile unde sexul frumos este reprezentat de femeile puternice ale Botoșaniului. Fără pretenția de a fi realizat un top, vă prezentăm câteva exemple de Ziua Femeii.<
De departe una dintre femeile momentului din politica botoșăneană și chiar națională este senatorul Doina Federovici, ce are și calitatea de președinte al Filialei Județene a Partidului Social Democrat. O femeie care chiar a parcurs un drum anevoios până să ajungă în vârf. Iar când a făcut-o a dovedit că poate struni organizația cu o mână de fier. Doina Federovici este probabil una dintre cele mai puternice femei din politica botoșăneană. Criticată pentru ermetizarea partidului, Doina Federovici poate fi și admirată pentru modul în care a reușit să-și strunească propriii colegi de partid.
O viață întreagă mii de copii probabil au trecut prin mâinile medicului pediatru, Tamara Ciofu. Din 2012 ea s-a îndreptat și către politică, printr-o candidatură în premieră la Parlamentul României. A obținut un prim mandat de deputat și se află în aceste moment la jumătatea celui de-al doilea. Fostă în două rânduri directoare la Direcția de Sănătate Publică, Tamara Ciofu a demonstrat că a înțeles exact care îi este rolul în Parlamentul României și printre inițiativele legislative se regăsesc categorii defavorizate, copii sau persoane cu afecțiuni medicale. Este una dintre principalele persoane care s-a zbătut pentru noul spital de boli paliative care se construiește la Botoșani.
Profesor de matematică, fost inspector școlar general și actual deputat în Parlamentul României și Mihaelei Huncă i se potrivește sintagma de „femeie de fier”. Se poate spune despre Mihaela Huncă faptul că are un stil riguros de a conduce și un discurs asemenea. Numele său a fost vehiculat pentru portofoliul de la Ministerul Educației. Însă cum propunerea nu s-a concretizat, Mihaela Huncă se concentrează în continuare pe inițiative legislative care vizează sistemul educațional românesc.
De departe, o figură relativ nouă pe eșichierul politic botoșănean, săvineanca Mirela Saucă a devenit mai cunoscută la alegerile din 2016 când a candidat la funcția de primar al orașului Săveni. Nu a ajuns la cocardă în schimb, ocupă unul dintre cele 33 de fotolii de consilieri județeni. Și este una dintre cele mai tăioase voci liberale la acest moment. Este de profesie chimist și anul trecut a fost aleasă în funcția de președinte al Organizației Femeilor Liberale.
După câțiva ani de zile în care a luat un „repaus” de la viața publică și a făcut politică din rândurile doi și trei, Ada Macovei, fost inspector școlar general, a revenit. A depus recent jurământul de consilier județean și poate deveni o voce din rândul opoziției de la Botoșani. Ada Macovei este profesor doctor în chimie și probabil unul dintre cei mai îndrăgiți dascăli de către elevi, de la Botoșani.
Una dintre surprizele finalului de an 2017 a fost numirea Danielei Lozneanu în funcția de subprefect al județului Botoșani. Mai ales că și unii foști colegi de partid au aflat din mass-media de susținerea pentru acest post. Daniela Lozneanu s-a dovedit a fi până la urmă o alegere oarecum inspirată, dovedind că are discurs la evenimentele la care a luat parte, aducând aprecieri când a fost nevoie sau critici, când a fost cazul.
La 33 de ani, Cristina Elena Anton este și ea una dintre surprizele administrației publice de la Botoșani, după ce a fost susținută pentru funcția de director al Casei Județene de Pensii (CJP) de la Botoșani. Nu este o figură cunoscută și vine de la Dorohoi, pepiniera social democrată care continuă să ofere „oameni cheie, pentru funcții cheie” la instituții importante de la Botoșani. Cristina Elena Anton este una dintre șefele june din fruntea instituțiilor publice deconcentrate, iar numele ei este vehiculat mai departe pentru o altă funcție importantă ce ar urma să fie dezvăluită la momentul oportun.
Este una dintre cele mai vechi șefe de instituții de la Botoșani, reușind să conducă Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și în guvernarea liberală și în cea ”portocalie” și în cea social democrată. Medic veterinar de profesie, Minodora Vasiliu se pliază perfect pentru postul de director al DSVSA și are răspuns la orice întrebare din domeniu. Este de asemenea una dintre cele mai elegante și apreciate apariții de la Botoșani, reușind să își mențină un aspect fizic de invidiat.
O noutate în viața publică de la Botoșani este comisarul șef de la Garda de Mediu. Cristina Kashyap și-a făcut apariția la masa directorilor anul trecut, când a fost numită în fruntea acestei instituții și și-a intrat puternic în rol cu un incendiu de amploare la un generator ce aparținea societății Delgaz Grid ale cărui urmări le-a gestionat fără probleme. Este una dintre șefele de instituții scumpe la vorbă, neavând organizată nici o conferință de presă până la acest moment, însă activitatea sa se reflectă în informări regulate pe care le transmite pentru știința publică.
O figură ce nu a prea ieșit în evidență în anii trecuți, fiind considerată mai degrabă umbra președintelui de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Carmen Nicolau a făcut pasul spre linia întâi, după plecarea în Parlament a lui Costel Lupașcu. Economist la bază, șefa de la CAS a demonstrat deja că stăpânește excelent nu numai cifrele ci și penelul, fiind autorul mai multor tablouri ce au fost deja expuse în cadru public la Botoșani.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Aproape că nu a existat Bal al Oamenilor de Afaceri în ultimii cinci ani în care printre premianţi să nu se regăsească şi SC Anca Farm SRL. Compania condusă de Anca Boldea are, dintre toate cele cu sediul în Botoşani, cea mai întinsă reţea de farmacii. Este de altfel singura firmă botoşăneană de profil care a reuşit să acceadă în categoria întreprinderilor mijlocii, având totodată şi cei mai mulţi angajaţi, 55. Agentul economic a avut în 2016 un volum de afaceri de 5,7 milioane de euro, în timp ce profitul s-a apropiat de 700.000 de euro.
Director adjunct la SC Lacto Solomonescu SRL, Carmen Solomonescu a reuşit să confere o anvergură naţională afacerii care îşi are bazele într-un sat, Miron Costin, de care probabil că o mulţime de oameni au auzit pentru prima oară atunci când au cumpărat unul dintre produsele aflate de câţiva ani şi pe rafturile hipermarketurilor. Compania din comuna Vlăsineşti a reuşit să ajungă astfel pe locul 5 în România la categoria întreprinderilor mijlocii din domeniul „Fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor”. Veniturile societăţii controlate de soţii Solomonescu au trecut în 2016 pragul de 10 milioane de euro, în timp ce profitul brut s-a ridicat la 1,6 milioane de euro.
Un alt exemplu de construcţie a unui business solid în mediul rural vine de la Vorona, al cărui centru este dominat de afacerile Danielei Şfaiţer. Aici îşi are sediul „Crescendo Supermarket”, probabil cel mai mare supermarket construit într-o comună botoşăneană. Afacerea pornită în urmă cu 25 de ani a crescut treptat şi a ajuns la un volum de 2,5 milioane de lei. Iar de doi ani a făcut un „pui”, Salon Crescendo, poate cea mai modernă sală de evenimente din ruralul botoşănean.
Destinul profesional al actualului manager de la SC Rolana Tex SRL se împleteşte practic cu al fostei Melana, una dintre singurele întreprinderi comuniste care au supravieţuit economiei de piaţă. Agnes Holcă a prins vremurile din anii ’90 în care fabrica s-a închis pentru câteva luni şi a crescut apoi odată cu afacerea, pe care a ajuns să o conducă. Iar din această postură a adus compania în postura de lider al economiei judeţului ca venituri, atingând 56 de milioane de euro. Totodată, în 2016 a urcat şi până pe locul al patrulea în clasamentul celor mai profitabil firme din Botoşani, cu 9,1 milioane de euro. De vreo doi ani Agnes Holcă a intrat şi în politică, ajungând vicepreşedinte la organizaţia de femei.
Probabil că nu sunt prea mulţi botoşănenii care au auzit de Cătălina Aciobăniţei. Şi aceasta pentru că tânăra plecată din Botoșani a performat mai întâi la Bucureşti şi apoi la Iaşi. A absolvit Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi, după care a activat ca marketing manager la Mood Mag, business development manager la Lagermax AED România şi supervisor la Forever Romania HQ. De curând, ajunsă la 28 de ani, şi-a întemeiat propria afacere, “Bespoke Events”, prin intermediul căruia a organizat la Iaşi Bespoke Business Networking, un important eveniment de business și networking, cu speakeri renumiţi la nivel naţional.
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024