Tablourile lui au un aer de poezie, scria în urmă cu mulți ani regretatul profesor Aurel Dorcu.
Născut pe 13 februarie 1972, la Botoşani, Marcel Alexa a absolvit în 1992 Şcoala Populară de Artă, la clasa prof. Victor Hreniuc.
De-a lungul timpului a participat la expoziţii personale şi de grup, cele din urmă la Suceava, Botoşani, Timişoara, dar a beneficiat şi de invitaţii peste hotare, de pildă în Franţa sau Anglia.
Lumina tablourilor lui Marcel Alexa este curată, uşor tamisată uneori, atât cât este nevoie pentru a învălui florile din grădină într-un aer perceptibil, aproape vizibil. Lucrările sale sunt sugestive, îndemnând la meditaţie asupra vieţii şi a efemerului. Exponent al vechilor valori clasice, artistul nu cade în capcana modernismului cu orice preţ, nu expune pete de culoare îmbrăcate în filozofii pompoase, fiind fidel discursului plastic care l-a consacrat.
Forţa şi lumina culorilor impresionează şi limpezesc ochiul privitorului, Marcel Alexa dovedind că stăpâneşte măiestria picturii.
Pe 1 februarie 2020, în ziua în care se împlineau 152 de ani de la naşterea pictorului Ştefan Luchian, în mijlocul Cetăţii un eveniment de marcă aduna laolaltă iubitori de culoare şi de frumos.
Şi asta întrucât Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani a prezentat publicului o nouă apariție editorială, şi anume Albumul de pictură în care figurează lucrările artistului plastic Marcel Alexa și care este intitulat sugestiv „Fereastra spre amintiri”.
Albumul este bine structurat și întemeiat pe trei secțiuni: universul patriarhal, natura statică și Botoșanii de altădată. Lucrarea a beneficiat de excelente condiții grafice, care au fost asigurate de specialistul Dragoș Lespezeanu, dar şi de aprecierile criticului de artă Felicia Acsinte din Iași.
Tematica etnografică abordată de artist a fost prezentată cu multe detalii de către etnograful instituției Margareta Mihalache, iar tematica legată de Botoșanii de altădată a beneficiat de o excelentă descriere din partea istoricului Gheorghe Median.
Prima secţiune este legată de universul patriarhal, un univers familiar artistului.
”Domnia sa nu a făcut altceva decât a abordat universul patriarhal exhaustiv. Când spun exhaustiv înseamnă că nu s-a oprit numai la interiorul ţărănesc şi la aspectele din interiorul ţărănesc, el a mers şi la acele clădiri de arhitectură, case tradiţionale, casa simplă cu cele patru colţuri reprezentative, amintesc aici colţul cu icoana şi de asemenea a pictat acele case ţărăneşti cu plan dezvoltat. Un alt lucru foarte important, abordează în multe dintre lucrări ocupaţiile tradiţionale din cultura populară. Sufletul acestui artist este legat de cultura populară tradiţională deoarece copilăria i-a fost luminată de bunici. De fiecare dată va trăi această nostalgie”,
Margareta Mihalache, etnograf
Secţiunea a doua a albumului prezintă natura statică - florile.
”De ce le trec tot la natura statică şi nu în altă parte? Deoarece Marcel Alexa nu pictează decât florile din grădină, florile de lângă casă: hortensii, bulgăr de zăpadă, margarete, liliac, nemţoaice, petunii, bujori”,
Margareta Mihalache etnograf
Despre a treia secţiune care completează albumul lansat duminică, şi dedicat Botoşanilor de altădată, a vorbit istoricul Gheorghe Median, un prilej de altfel, şi de succintă incursiune în universul citadin de odinioară, cu oamenii urbei şi urmele lor.
”Marcel Alexa este unul dintre pictorii mari ai Botoşanilor de astăzi, care merita gestul pe care instituţia l-a făcut. Este un om care s-a dedicat oraşului şi pe care îl slujeşte cu mijloacele sale, adică cu pensula şi cu culorile. Picturile lui Marcel sunt axate, multe dintre ele, pe prezentarea vechiului Botoşani. Am găsit o apropiere între mine, care am scris despre Botoşani, şi Marcel, care a pictat despre Botoşani. Mi-a plăcut să îl urmăresc an de an şi să constat faptul că a rămas mereu preocupat de prezentarea a ceea ce a mai rămas din Botoşaniul de altădată”,
Gheorghe Median, istoric
Marcel Alexa salvează prin arta sa memoria unui oraş, a punctat Gheorghe Median.
”Marcel s-a preocupat de centrul oraşului, care a fost remodelat şi refăcut. Nu numai centrul, a găsit şi alte spaţii care trebuiesc fixate în timp. Casele de la marginea oraşului, acele case mici, cu cerdac, cu tindă şi patru camere, dar cu flori în faţă. Din ce lasă Marcel ştim, în mare, cum arăta oraşul, şi oricând putem reconstitui ceea ce a fost odată mândria târgului. Prin opera sa, Marcel se aşază în rândul oamenilor importanţi ai Botoşaniului care au lăsat mărturie timpului şi care au lăsat descrieri despre oraş. Amintesc pe Nicolae Iorga, cu celebra sa lucrare O viaţă de om, amintesc pe Octav Onicescu, cu Memoriile sale din 1880... Marcel are meritul de a fi făcut să crească interesul pentru viaţa urbană şi a altor colegi de breaslă”,
Gheorghe Median, istoric
Numele lui Marcel Alexa şi-a câştigat un loc de onoare în spaţiul artistic al Moldovei, creaţiile sale fiind astăzi în colecţii particulare din ţară şi din lume. Amprenta personală este mai mult decât pregnantă, vizibilă, florile lui Marcel Alexa fiind uşor de recunoscut, la fel cum aerul cromatic sau lumina blândă sunt repere specifice în tablourile care surprind imagini de centrul vechi al urbei natale. Impresionează la artistul botoşănean aplecarea către detaliu, fie că vorbim despre peisaj, naturi statice cu flori sau secvenţe urbane.
Marcel Alexa se aşază temeinic în tema aleasă, o epuizează tehnic şi cromatic. Autoperfectibil în artă, moderat în exprimare, fără exagerări supărătoare, ataşat naturii, Marcel Alexa rămâne un pictor al permanentei evoluţii.
Regretatul profesor Aurel Dorcu scria încă de la prima expoziţie personală a artistului, cea din anul 1997: "M-au frapat seriozitatea şi dezinvoltura cu care picta, nebănuind, însă, că este atât de talentat, cum mi s-au relevat lucrările expoziţiei sale. Un florilegiu de desene şi picturi".
Pe Marcel Alexa îl găseşti cuibărit în câteva vechi prietenii, ieşirile lui din intimitatea creaţiei fiind puţine şi uneori neînţelese. Pictorul Marcel Alexa se adăposteşte în propria modestie, o decenţă umană pe care o manifestă şi în arta cu care îşi surprinde privitorul.
Pictor prin excelenţă, este ceea ce se poate numi truditor la şevalet. Prolific fără a fi superficial, cu o coloratură vie, luminoasă, fie că privim florile, perspectivele urbane sau interioarele ţărăneşti. Artistul simte vibraţia culorii, este conectat la ritmul naturii, trăieşte în starea de permanentă creaţie, el completând învăţăturile pur teoretice cu propria viziune despre culoare.
"Pictura lui Marcel Alexa este stenică, robustă, optimistă, contribuind în această privinţă temele dar şi maniera lor de tratare, în primul rând, luminozitatea cromatică. În privinţa mijloacelor de exprimare artistică, subliniem desenul precis, cu o linie de contur frumoasă, culori clare, luminoase, cu dominante de alb, roz, albastru temperat şi o lumină generoasă, conferind cromaticei aerul de poezie", scria Aurel Dorcu, în anul 2005, despre arta lui Marcel Alexa, un pictor pe care distinsul profesor îl preţuia şi îl respecta.
Un pictor care, prin fereastră, ne arată nu doar Botoșanii de altădată, ci și viața Cetății, florile și oamenii săi.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ULTIMĂ ORĂ: Incendiu într-un bloc de pe Calea Națională, un botoșănean a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Punct de cotitură: Forța Dreptei a avut un rol major în protejarea democrației – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Două OFERTE pentru Grădina de Vară a Teatrului Eminescu - IATĂ cum va arăta după modernizare
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024