Seceta prelungită îi obligă pe fermierii din Botoşani să-şi vândă animalele. Şi asta pentru că nu pot să-și mai asigure furajele pentru iarnă. Din cauză că abatoarele sunt pline, prețul cărnii a scăzut dramatic, iar asta îi duce spre faliment pe crescătorii de animale, anunță Digi24.
În anumite zone din județul Botoșani nu a plouat din luna aprilie iar pășunile sunt pârjolite. Preţul furajelor a crescut, iar asta îi obligă pe crescători să vândă o parte din animale. Este şi cazul familiei Călin, care trăiește din creșterea animalelor. Oamenii au în gospodărie patru vaci, cinci viței, șase oi și câteva păsări. Vor vinde cel mai mare vițel pentru a avea bani să cumpere furaje pentru celelalte animale. Preţul pe care îl vor primi este însă dezamăgitor.
"La cântar 340 de kile, la 5 lei kilogramul, 1.500 de lei. Vițelul degeaba vine dat cum ar fi, nici munca nu o scot. Un an de zile stai să-l crești, faci curăţenie după el şi dai apă și mâncare și așa nu ieși cu nimic, nici munca nu-i plătită, nu numai taurul," spune Daniela Călin, fermier.
În județul Botoșani, aproximativ 50.000 de oameni au ca principală sursă de venit creșterea animalelor. Iar situaţia este aceeaşi pentru cei mai mulţi dintre ei. Preferă să vândă animalele la prețuri de nimic decât să le plângă de milă că nu au ce să le dea de mâncare.
"E secetă și le vinde de nevoie pe nimic aproape. Am și eu două vițele acasă o venit și mă lua în râs, una are un an vițica, o junicuță faină și una are șase luni și o venit unul și-mi dădea o mie de lei."
"Anul ăsta 120 de lei și anul trecut 200 de lei. Muncim degeaba, oricum ce luăm investim înapoi dar n-avem ce face."
Ilora Gherman, medic veterinar: "anul trecut, dădeau 15-20 pe lună, acum merg la 60-70 pe lună, deci vă dați seama că lumea vinde la greu, majoritatea și-au vândut animalele, astea mici nu mai zic, nimeni nu ține vițeii mici, toți caută client, toți caută să-l vândă și se vând pe nimic." Nu doar mâncarea pentru animale este greu de procurat, ci și apa.
"Nu este, cărăm apă cu bidoanele, dacă nu este pe câmp. Nu este nicio sursă de apă, nu este nimic. Câte 200 de kilograme de apă la 4 vite, de trei ori pe zi."
Situația pare că nu se va schimba în bine anul acesta dat fiind faptul că mai toate culturile sunt compromise.
Viorel Marocico, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Botoșani: "dacă în vegetal au scăzut, vor scădea producțiile între 30 și 70 % în zootehnie nu mai avem furaje pentru animale. Aproximativ 30-40% din județ este calamitat în procent de până la 50% și ceilalți între 60, 70, până în 80%."
Conducerea Direcției Agricole Botoșani susține că peste 78.000 de hectare de culturi au fost afectate de secetă. Dintre acestea, pe mai bine de o treime a fost cultivat porumb. Numărul hectarelor afectate ar putea crește şi mai mult dat fiind faptul că zilnic vin solicitări din partea fermierilor pentru inventarierea culturilor calamitate.
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bărbat prins sub „aburii alcoolului” după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024