Pentru a-şi spori şansele de a pătrunde cu succes cu produse agricole pe piaţa Uniunii Europene, fermierii din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui vor beneficia de consiliere profesională din partea mediului academic.
Ieri, în prima zi a Târgului Agralim, a avut loc şedinţa de constituire a primului cluster agricol din regiunea de est a ţării.
Manifestarea, la care au participat numeroase oficialităţi din administraţia publică centrală şi locală, s-a desfăşurat la Ferma Ezăreni, staţiunea didactică a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi.
„Clusterul agricol al regiunii de Est va ajuta la promovarea colaborării între fermele şi companiile din sectorul vegetal, zootehnic şi horticol, mediul academic şi cel de cercetare, creşterea competivităţii asociaţiei şi fiecărui membru în parte. Ideea constituirii acestui cluster a plecat de la mai mulţi fermieri din judeţul Iaşi, care doresc să-şi unească atât forţele, cât şi interesele, desigur, pentru a crea un spaţiu comun de lucru şi de manevră în ceea ce priveşte întreg lanţul agricol.
Numai împreună, fermierii pot lucra pentru a crea o piaţă comună şi pot găsi oportunităţi de a-şi vinde produsele, dar mai ales pentru a dezvolta proiecte ample în acest domeniu, cu impact regional. Această iniţiativă priveşte judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui, iar ABplus Events şi-a asumat doar rolul de catalizator, de pune cap la cap aceste sinergii venite dinspre fermieri şi mediul universitar”, a declarat Florin Mindirigiu, patronul ABplus Events, compania care organizează Târgul AGRALIM, ajuns în 2016 la cea de-a VIII-a ediţie.
Prin naşterea acestui cluster se vor crea în viitor mai multe posibilităţi pentru fermierii din regiunea de a obţine finanţări din partea Uniunii Europene, a precizat Gabriela Magdalena Pîrvu, consilier superior la Direcţia Politici Industriale şi Competitivitate din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, responsabil cu politicile clusterelor, potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Iași.
„Acest cluster se va realiza în primul rând în jurul asociaţiilor de producători din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui, Este însă mare nevoie şi de USAMV, de staţiunile de cercetare, de soluţii inovative în domeniul agricol. Domnilor, piaţa Uniunii Europene este foarte reglementată! Pentru a deveni competitivi, USAMV trebuie să fie aproape de aceşti fermieri din cluster, iar cercetările recente din domeniul agricol să fie implementate cu succes de antreprenorii care activează în agribusiness. Trebuie creat un lanţ agricol care să pornească de la cultivare şi până la vânzarea produselor. Aceasta este miza reală a demersului de constituire a acestui cluster agricol, primul din această regiune”, a subliniat Daniel Coşniţă, preşedintele Asociaţiei Clusterelor din România.
Vezi și: Fermierii botoșăneni au depus peste 35.000 de cereri unice de plată la APIA
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Bărbați prinși pe camerele video în timp ce își descărcau „gunoiul” din dubă
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Valeriu Iftime: Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024