Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman.
...
Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
Electricitatea omoară omul întrerupând ritmul inimii care este afectată de aritmie. Toate celelalte organe cedează și ele la scurt timp.
De o astfel de moarte a avut parte un botoșănean care se afla, într-un dureros paradox, internat în spital. Și nu oricare spital. Ci într-unul unde gradul de atenție acordat pacienților ar trebui să fie, în mod normal, unul la nivel maxim.
Un spital în care până la acest incident nu exista o procedură privitoare la supravegherea pacienților care se plimbă prin curtea interioară.
26 august 2019
ora: 7:00 – 7:30
Mirel Chebac, un bărbat de 51 de ani internat la Secția de Psihiatrie Botoșani este văzut dormind în patul său din salon, de un asistent medical.
ora 8:00
Personalul medical este alertat de un infirmier că Mirel Chebac este căzut lângă un transformator electric din curtea secției.
ora 8:03
Este chemat medicul de gardă și se sună la 112.
ora 8:09
Echipajul medical de urgență ajunge la Psihiatrie unde medicul de gardă începuse manevrele de resuscitare a pacientului. Mirel Chebac este urcat în ambulanță, medicii continuă resuscitarea
ora 8:36
Ambulanța ajunge la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati
ora 9:18
Este declarat decesul pacientului
Mirel Chebac s-a prezentat la Secția de Psihiatrie pentru a cere ajutor de specialitate. Nu a mai ieșit viu de acolo.
Era sudor de meserie. Culmea, toată viața lui a lucrat cu curentul electric care l-a omorât în cele din urmă. S-a internat în spital cu mai multe simptome: neliniște psiho-motorie, dispoziție oscilantă predominant depresivă, irascibilitate, iritabilitate, tulburări de comportament, dificultăți de relaționare. Starea sa s-ar fi ameliorat după mai multe zile de tratament. Astfel că, era lăsat liber să se plimbe pe unde dorea, nefiind necesar să fie supravegheat îndeaproape.
Modul în care a murit a fost cercetat administrativ de o comisie constituită de conducerea Spitalului Județean de Urgență Mavromati.
Raportul final semnat de cinci persoane indică foarte clar că nimeni nu este responsabil de această moarte tristă care a fost un nefericit accident.
Și totuși…
Comisia de cercetare administrativă a constatat faptul că la momentul morții acestui pacient la Psihiatrie erau efectuate o serie de lucrări de schimbare a ușilor interioare și exterioare precum și lucrări pentru detecție și semnalizare a incendiilor.
Tabloul electric se afla pe un stâlp într-o zonă delimitată de un gard cu două porți de sârmă, neasigurate cu lacăt sau încuietoare. Pe stâlp se găsesc două tablouri electrice, cel în cauză fiind de dimensiuni mici și situat în spatele acestora, fără a fi semnalizat cu însemne specifice privind pericolul de electrocutare.
Toate cele trei tablouri erau încuiate, fiind nevoie de chei speciale pentru a le deschide.
Și totuși Mirel Chebac s-a electrocutat la unul dintre ele.
Comisia a concluzionat:
Pacientul a ieșit în curte, în timp ce personalul medical avea alte treburi: pregătirea tratamentului pacienților, curățenie, schimbarea lenjeriei și transportul la spălătorie.
Mirel Chebac a pătruns în spațiul unde se afla tabloul electric porțile fiind deschise, fără vreun lacăt, sau alt tip de încuietoare.
Iar de aici…
Membrii comisiei nu pot aprecia condițiile și cauzele producerii evenimentului, arătând că moartea este considerată un accident ce nu poate fi anticipat.
… mister.
„Nu au putut fi identificate persoanele responsabile cu securitatea rețelelor electrice din cadrul secției, întrucât electricienii au atribuții comune pentru toate secțiile spitalului, nefiind desemnat vreun salariat anume pentru Secția de Psihiatrie”
Cu alte cuvinte, simplul fapt că în fișa postului nu era nominalizat cineva anume să se ocupe cu securizarea rețelelor electrice ii disculpă pe toți cei care au totuși atribuții pe această linie. Pentru că oricare și fiecare dintre ei ar fi putut lua simpla decizie de a pune un lacăt în zona unde se află cele trei tablouri electrice.
Însă, pe viitor, comisia de cercetare disciplinară a propus totuși delimitarea și marcarea zonelor unde sunt tablouri electrice în curtea Spitalului de Psihiatrie. Dar și verificarea acestor tablouri și securizarea lor, precum și stabilirea în fiecare spital a unui electrician responsabil cu instalațiile electrice.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024