La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Sănătății a vizitat pentru a doua oară Botoșaniul. Dacă în aprilie județul nostru a intrat pe lista lui Nelu Tătaru pentru că ne aflam pe lista celor cu peste 400 de cazuri cu Covid-19, de această dată oficialul guvernamental se afla într-un periplu prin Moldova și a efectuat un control fulger la Spitalul Județean. După acțiunea de la ”Mavromati” a acordat un interviu reporterului Botoșăneanul.
- Ați vizitat Spitalul Județean, ați ieșit de acolo mulțumit sau nemulțumit?
- Este evaluarea periodică pe care o fac pe la toate unitățile medicale, sanitare, spitalicești și care nu sunt neapărat în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătății, dar evaluăm în context Covid toată capacitatea pe care o poate desfășura un spital atât ca unitate de primire urgență, cât și capacitatea de terapie intensivă. Conducerea spitalului, dl manager, d-na director de la Direcția de Sănătate Publică, care era și de gardă acolo, am evaluat fiecare sector în parte atât ca suspect Covid, cât și ca și patologie Covid confirmată. În acest moment există și suport și capacitate pentru a gestiona o situație în care putem avea o recrudescență a numărului de cazuri și la Botoșani.
- Plecați mai liniștit de la Botoșani față de data trecută când ați fost, în aprilie?
- Eu plec precaut de peste tot, nu neapărat liniștit până când nu vedem că pandemia are acea pantă descendentă pe care am fi avut-o acum vreo cinci săptămâni dacă mulți lideri politici sau formatori de opinie nu se grăbeau și nu voiau să încalece politic o evoluție favorabilă în acel moment. Deocamdată suntem încă pe o pantă ascendentă, o să avem două săptămâni destul de grele din punct de vedere medical, dar sper ca după aceste două săptămâni să putem ajunge la un platou în care să gestionăm mai favorabil această situație, să mergem pe acea pantă descendentă, pe care mă repet, un vid legislativ și anumiți conaționali de-ai noștri s-au gândit să o fructifice politic.
- Din ceea ce spuneți dumneavoastră, dacă mai avem încă două săptămâni, probabil că facem 1.000 de cazuri noi pe zi în curând.
- Astăzi (sâmbătă, 18 iulie 2020 – n.r.) avem 889 de cazuri, dar mă repet, la aproape 19.000 de teste.
- Asta voiam să vă spun: am făcut o analiză, la noi rata de infectare este totuși de 4 și ceva la sută, în martie și aprilie era de 7 – 8 – 9%.
- Da. Haideți să ne gândim că cel mai mare număr de cazuri, prima cocoașă a primului val să-i spunem, a fost de 523 de cazuri pe 11 aprilie, în condițiile în care se făceau 4.500 – 5.000 de teste. Acum suntem la 19.000. Nu este tragic, dar este îngrijorător și precauțiile trebuie să fie pentru fiecare măsură pe care trebuie să o păstrăm și noi ca sistem medical, că avem și noi cadre medicale infectate, dar și populația civilă, care ar trebui să respecte acele reguli: purtarea măștii în spații închise, în transportul în comun, evitarea locurilor aglomerate, a spațiilor comune, igiena, spălatul pe mâini, dezinfectantul, reguli care trebuie să rămână de bază și după acest episod pandemic.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Un botoșănean a dat foc la casa în care locuiau soția și copiii săi: A fost reținut de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
ACUM: Omul de la municipiu susținut de primar pentru Parlament, LIVE la ”Botoșăneanul TV” – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Vouchere de alimente 2024: CÂND se încarcă cardurile sociale cu ultima tranșă din acest an
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024