Omul de afaceri a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul Botoşani, acolo unde îşi ispăşea condamnarea de 6 ani dictată pentru devalizarea societăţii pe care a condus-o mai mulţi ani.
Dumitru Duduman, aflat la conducerea societăţii MES SA Suceava a beneficiat de mai multe legi favorabile, printre care şi aceea care prevede că persoanele care au peste 60 de ani pot efectua doar o treime din pedeapsă.
Potrivit soluţiei de la Tribunalul Botoşani, executarea pedepsei a început la data de 31 mai 2016 și urma să expire la data de 11 februarie 2022.
„Pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiționate, condamnatul trebuie să execute 1/3 din pedeapsă, respectiv 730 zile. La data luării în discuția comisiei condamnatul executase 733 zile, din care 49 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate și 108 zile ca urmare a aplicării Legii 169/2017. Din procesul verbal al comisiei de liberări condiționate, rezultă că deținutul a făcut eforturi serioase în vederea reeducării și s-a implicat activ în cadrul activităților educative, iar în perioada executată a manifestat o conduită în acord cu normele carcerale, relaționând adecvat cu cadrele și ceilalți deținuți. Acesta a participat la activități lucrative, având considerate ca executate un număr de 49,28 zile, acumulând un număr de 179 credite muncă”, se arată în motivarea judecătorilor din Botoşani citată de Monitorul de Suceava
În urma acestor concluzii, fostul director al SC MES SA, acum în vârstă de 64 de ani, a fost pus în libertate. Dumitru Duduman era închis în baza unei decizii luate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie legată de devalizarea societăţii pe care o conducea.
În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi fostul executor judecătoresc Cezar Ţugui, la 5 ani de închisoare, Andrei Duduman, fiul directorului SC MES SA, la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
Fostul consilier juridic de la MES, Liliana Vasilisa Daniliuc, a primit tot 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, o pedeapsă similară fiind dictată şi faţă de Liviu Şelaru, administratorul SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, firmă prin care s-a încercat spălarea de bani gândită de Dumitru Duduman.
Devalizarea societăţii s-a produs în trei etape. Este vorba de licitaţiile organizate de executorul judecătoresc Cezar Ţugui în mai multe zile din 2008, în urma cărora au fost vândute opt curţi clădiri în suprafaţă de 14.668 mp, patru terenuri în suprafaţă de 9.857 mp şi bunuri mobile, mai exact 30 de maşini şi utilaje industriale. Procurorii DNA Suceava au ajuns la concluzia că, în calitate de executor judecătoresc, Cezar Ţugui a organizat licitaţii fără a avea acest drept, „având obligaţia de a declina competenţa de organizare a licitaţiilor în favoarea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Suceava”.
Interesant este că o bună parte din banii încasaţi de Cezar Ţugui cu ocazia licitaţiilor au fost utilizaţi în scopuri personale. Astfel, din suma de 360.384 de lei, la licitaţiile din 15 şi 27 mai 2008, executorul judecătoresc a plătit rate leasing auto, în valoare de 34.399 de lei, cotizaţii la Camera Executorilor, impozite şi taxe locale datorate de propriul birou de executări, în sumă de 123.642 de lei, iar altă sumă, respectiv 202.342 de lei, a reprezentat retrageri în numerar şi care au fost folosite în interes personal, inclusiv despăgubiri în alte dosare de executare. Pentru licitaţia din 31 martie 2008, Cezar Ţugui avea de încasat un onorariu de 105.356 de lei, din care au ajuns efectiv în buzunarele sale 12.162 de lei.
Procurorii au constatat că în procesul verbal de licitaţie aferent datei de 31 martie 2008 s-au făcut falsuri grosolane. În respectivul proces verbal se menţionează că licitaţia a avut loc în acea zi, între orele 10.00-12.00. În ceea ce priveşte licitaţia din 5 iunie 2008, procesul verbal conţine menţiunea că suma de 220.017 lei încasată de la SC Machines Wood&Metal (MWM) SRL şi SC Ady Logistics SRL a fost distribuită către BCR Suceava. În realitate, banii au fost viraţi către SC Friuli Orlandi SRL, SC Giacmello Spa şi către buzunarul lui Cezar Ţugui.
Procurorii au explicat şi cum a luat fiinţă acest grup infracţional, avându-i pe Ţugui şi Duduman drept principali stâlpi.
„În perioada martie-iunie 2008, învinuiţii Duduman Dumitru, Duduman Andrei şi Daniliuc Liliana Vasilisa au constituit un grup în vederea comiterii infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi evaziune fiscală prin organizarea de licitaţii la BEJ Cezar Ţugui la datele de 31 martie 2008, 15 mai 2008 şi 27 mai 2008, respectiv prin înstrăinarea bunurilor mobile şi imobile din patrimoniul SC MES SA Suceava la 17 aprilie 2008, 20 mai 2008, aflate sub sechestrul instituit de executorul fiscal, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor datorate de această societate bugetului de stat în cuantum de cca. 1.765.770 euro”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.
Un alt personaj principal din această fraudă de mari proporţii este Dumitru Duduman, director al SC MES SA Suceava, dar şi administrator al SC MWM SRL Suceava. Procurorii au stabilit că Duduman l-a ajutat cu intenţie pe Ţugui pentru a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale către statul român. Mai mult, anchetatorii au descoperit că în zilele de 13 şi 28 martie 2008, Dumitru Duduman a semnat patru bilete la ordin ce au fost depuse spre decontare la BCR Suceava, asta în condiţiile în care „ştia că vor fi refuzate la plată, deoarece nu exista disponibilul necesar în cont şi, mai mult decât atât, contul indicat în aceste instrumente de plată era supus măsurii de poprire, ce a fost dispusă de DGFP Suceava”.
Deşi cuantumul real al datoriilor SC MES SA către SC MWM SRL la data de 31 martie 2008 era de 1.204.827 de lei, executorul judecătoresc Cezar Ţugui a acceptat cele patru bilete la ordin, în valoare totală de 2.782.292 de lei.
Printre acuzaţiile aduse lui Dumitru Duduman se numără şi cea de spălare de bani. În rechizitoriul de trimitere în judecată se arată că în cursul lunii iunie 2008, în calitate de asociat şi administrator al SC MWM SRL, a vândut prin mai multe contracte de vânzare-cumpărare 25 de bunuri mobile achiziţionate la licitaţiile fantomă organizate de Cezar Ţugui. O parte din maşini şi utilaje au ajuns la SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, iar altele către SC Grivco SRL Bucureşti.
„Totodată, trei dintre maşinile - utilajele provenite din comiterea de infracţiuni au fost înstrăinate succesiv folosind metoda suveică prin firmele SC Ady Logistics SRL Suceava, SC MWM SRL Suceava, SC Grivco SRL Bucureşti, fiind în cele din urmă dobândite şi ajungând în proprietatea şi folosinţa SC MWM SRL Suceava, unde Dumitru Duduman avea calitatea de administrator şi asociat”, se arată în rechizitoriu.
Cu ocazia anchetei au rezultat şi alte detalii care creionează modul în care Dumitru Duduman a dus spre faliment SC MES SA Suceava. Mai precis, în perioada decembrie 2006 - ianuarie 2007, respectiv iulie 2008 - septembrie 2009, în calitate de director general, acţionar şi administrator la SC MES SA a desfăşurat operaţiuni comerciale cu SC MWM SRL Suceava fără a înştiinţa Consiliul de Administraţie şi cenzorii.
Procurorii au descoperit şi că SC MWM SRL a achiziţionat prin intermediari Secţia de îmbuteliere Oxigen şi Secţia prelucrări uşoare, hala sculărie, dar şi că din contractele de închiriere încheiate, SC MES SA avea de încasat de la firma privată a lui Dumitru Duduman suma de 1.337.054 de lei, din care s-au plătit efectiv doar 82.530 de lei.
Lanţul acţiunilor comise de familia Duduman şi executorul judecătoresc Cezar Ţugui a fost completat cu Liliana Vasilisa Daniliuc. În calitate de acţionar, secretar al şedinţelor Consiliului de Administraţie şi consilier juridic al SC MES SA, Daniliuc a participat la pseudo-licitaţiile organizate de Cezar Ţugui, semnând procesele verbale de adjudecare, deşi era la curent cu faptul că aceste licitaţii sunt ilegale.
În această adevărată caracatiţă a fost atras şi Liviu Şelaru, administratorul SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, firmă prin care s-a încercat spălarea de bani gândită de Dumitru Duduman.
În afara condamnărilor privative de libertate, instanţa a decis că oamenii care au contribuit la distrugerea SC MES SA Suceava trebuie să plătească şi anumite sume de bani.
„Obligă, în solidar, inculpaţii Ţugui Cezar, Duduman Dumitru, Duduman Andrei şi Daneliuc Liliana Vasilisa, ultimii trei inculpaţi în solidar şi cu părţile responsabile civilmente SC MES SA Suceava, SC MWM SRL Suceava şi SC Ady Logistics SRL Suceava să plătească părţii civile ANAF – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi suma de 7.748.707 lei despăgubiri civile şi a accesoriilor fiscale ce se vor calcula de la data săvârşirii infracţiunii şi până la plata efectivă a prejudiciului”, se arată în condamnarea pronunţată de Curtea de Apel Suceava, aspect menţinut şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dumitru Duduman a fost obligat şi la plata a 101.292 de lei, din care 86.292 de lei reprezintă diferenţa de onorariu către expertul care a lucrat în acest dosar şi care are de încasat suma de 95.192 de lei.
De asemenea, Cezar Ţugui, Dumitru Duduman, Andrei Duduman şi Liliana Vasilisa Daneliuc au fost obligaţi la achitarea de cheltuieli de judecată de câte 15.000 de lei fiecare, în timp ce Liviu Şelaru are de achitat 13.000 de lei.
Instanţa a mai hotărât să menţină sechestrul asigurător pe apartamentul şi maşina lui Dumitru Duduman, dar şi asupra bunurilor pe care acesta a încercat să le facă dispărute din curtea SC MES SA Suceava.
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024