Academia Română şi-a ales, miercuri, noua conducere, pentru un mandat de patru ani. În cadrul Adunării Generale au fost aleşi, prin vot secret, cei patru vicepreşedinţi şi secretarul general, care, alături de preşedintele Academiei Române, ales în data de 5 aprilie, vor alcătui Biroul Prezidiului.
Potrivit HotNews.ro, noii vicepreşedinţi ai Academiei Române sunt: Răzvan Theodorescu, Mircea Dumitru, Marius Andruh, Nicolae-Victor Zamfir, iar Ioan Dumitrache este secretar general.
Conform Statutului Academiei Române, Biroul Prezidiului este organul executiv şi conduce activitatea instituţiei între întrunirile Prezidiului. Organul suprem de conducere a Academiei Române este Adunarea Generală.
Acad. Răzvan Theodorescu (82 de ani) este istoric al culturii şi istoric de artă. A urmat studii liceale şi universitare la Bucureşti, absolvind Facultatea de Istorie.
În 1972 şi-a susţinut la Universitatea Bucureşti teza de doctorat cu tema „Elemente culturale bizantine, balcanice şi occidentale la începuturile culturii medievale româneşti în sec. X-XIV“. Şi-a început cariera ştiinţifică în 1963, la Institutul de Istoria Artei, unde a fost cercetător şi director adjunct ştiinţific. Din 1990 este profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, în cadrul căreia susţine cursurile de artă medievală europeană, tipologia artei sud-est europene şi istoria civilizaţiei europene.
A fost preşedinte al Radioteleviziunii Române (1990-1992), membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (1992-2000). Profesor invitat la Centrul Superior de Studii Medievale din Poitiers, rector al Universităţii Media, şeful primei catedre umaniste UNESCO din România. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2000 membru titular. Este preşedintele Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual a Academiei Române.
În 2004, Răzvan Theodorescu a candidat la Botoșani, din partea PSD, pentru Senatul României, din postura de cap de listă astfel încât nu a avut probleme în a dobândi un mandat de parlamentar.
Vizitele sale în județ au fost însă destul de rare, remarcându-se prin ironii la adresa noii steme a județului, prin botezul unui copil și prin cooptarea pe post de consilieră a unei cântărețe de la grupul Galax. Asemeni deputatului Mihai Mălaimare, când a realizat că nu mai are șanse de a prinde un loc eligibil pe lista PSD Botoșani, și-a înlocuit cabinetul parlamentar de la Botoșani cu o simplă cutie poștală. În 2008 a candidat la București, însă, spre deosebire de botoșănenii, locuitorii capitalei nu l-au trimis în Legislativ.
Alegeri Prezidențiale 2024 – Diaspora română se mobilizează
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024