Fost şef al Gărzii Financiare și fost şef serviciu în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală (DRAF) este cercetat penal într-un al doilea dosar după ce acum câteva luni procurorii structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată într-o altă cauză.
Este vorba despre Ionuț Vartic de la Suceava care, de această dată, este urmărit penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu. În acelaşi dosar mai este cercetată penal Angela Brânduş, inspector fiscal la DRAF Suceava, pentru abuz în serviciu, fals intelectual și sustragere sau distrugere de înscrisuri. De asemenea, procurorii au început urmărirea penală şi faţă de Mihai Gogu, angajat al aceleiaşi instituţii, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu.
Lista persoanelor cercetate în acest dosar este completată cu doi oameni de afaceri, respectiv Corneliu Ciuchea, administrator al firmei Valea Obcinilor din Suceava, dar şi George Haisuc Cimpoeşu, din Botoşani.
Potrivit procurorilor DNA, pe 1 martie 2014, după o discuţie cu George Haisuc Cimpoeşu, administratorul firmei Valea Obcinilor i-ar fi solicitat lui Ionuţ Vartic ca, în calitate de şef serviciu al DRAF Suceava, să „deturneze” un act de control realizat de doi subalterni ai acestuia, Angela Brânduş şi Mihai Gogu.
Mai exact, era vorba de un control derulat în noaptea de 28 februarie spre 1 martie 2014 la un club de noapte din municipiul Botoşani, în urma căruia inspectorii antifraudă au constatat că nu se emisese nici un bon fiscal, neregulă ce impunea aplicarea sancţiunii contravenţionale a amenzii de la 8.000 de lei la 10.000 de lei şi luarea măsurii complementare a suspendării activităţii firmei pe o perioadă de 3 luni.
„În virtutea prieteniei dintre suspectul Ciuchea Corneliu și suspectul Vartic Ionuţ Daniel, acesta din urmă a exercitat presiuni asupra subalternei sale, suspecta Brânduş Angela, pentru a o determina să manifeste indulgenţă şi să nu aplice sancţiunile legale privind verificările efectuate la clubul de noapte. Ca urmare, suspecta Brânduş Angela a întocmit procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, i-a aplicat administratorului firmei o amendă în cuantum de 1.000 de lei, omiţând cu ştiinţă să insereze fapta de neemitere a bonului fiscal şi, implicit, să aplice sancţiunile corespunzătoare. După întocmirea actelor, suspectul Gogu Mihai a semnat, alături de suspecta Brânduş Angela, nota explicativă şi procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, fără să le citească, având încredere în colega sa”, se arată într-o adresă a DNA Suceava trimisă către cotidianul Monitorul de Suceava.
Anchetatorii au menţionat că suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, dar şi faptul că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
6 miliarde de lei: Un nou drum expres în nordul Moldovei
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Whatsapp a lansat o nouă funcție: Instrumentul este disponibil la nivel global
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Slujbe și conferințe în parohiile din Botoșani: PROGRAMUL săptămânii
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024