În perioada 18 - 21 august 2021, Fundația Pro Patrimonio organizează prima ediție a evenimentului „Concerte pe Siret”, care se va desfășura în zona de nord a râului Siret, judeţul Botoşani.
Anul acesta concertele vor avea loc la Casa George Enescu din Mihăileni, Conacul Miclescu din Călinești și Conacul Moruzi de la Vârfu Câmpului. În cele patru zile de desfășurare, proiectul propune o ofertă culturală variată: film documentar, librărie, lansare de CD și concerte care marchează 140 de ani de la nașterea compozitorului.
Concertele vor fi susținute de pianista Raluca Știrbăț, președinta Societății Internaționale „George Enescu” din Viena, inițiatoarea și susținătoarea proiectului de salvare a casei lui George Enescu din Mihăileni, violoncelistul Rudolf Leopold (Austria), soprana Simina Ivan (Austria, România), Cvartetul OUTIS, duo-ulviolonistic Les Violons d´Ingres (Italia), Smaranda Iftime (violoncel) și Fanfara Shukar (România). Un concert special va fi susținut de tineri soliști, elevi ai colegiilor și universităților de muzică din Iași, Timișoara, București și Helsinki. În cadrul proiectului va avea loc proiecția filmului documentar „Renașterea Casei Enescu de la Mihăileni”, realizat de regizorul Francisc Mraz.
În grădina Casei Enescu din Mihăileni, în zilele de 18, 19 și 20 august, de la ora 18.00 și până la terminarea evenimentelor din fiecare seară, Librăria Cărturești va organiza un stand de carte de la care vor putea fi achiziționate cărți de literatură, arhitectură, muzică, artă și literatură pentru copii.
Concertele sunt dedicate memoriei lui George Enescu, de la a cărui naștere se împlinesc 140 de ani și își propun să integreze CasaEnescu din Mihăileni în circuitul cultural și educațional zonal și național. În cadrul concertului cameral din 19 august de la Casa Enescu va avea loc și lansarea albumului discografic George Enescu – Integrala creației pentru violoncel și pian, apărut chiar zilele acestea la casa de discuri vieneză Paladino music, avându-i ca protagoniști pe Rudolf Leopold și Raluca Știrbăț.
„Nordul Siretului este un ansamblu de elemente care nu-și conștientizează valoarea. După ce am făcut un studiu despre dezvoltarea turismului în Moldova, am constatat că valorile acestor locuri sunt mai diverse și mai complexe și că o privire de ansamblu ar putea să întărească țesutul cultural al zonei. Astfel a apărut ideea că muzica împreună cu peisajul cultural ar putea să fie elemente coagulante, un concept important pe care România încearcă să-l dezvolte în toate politicile pentru patrimoniu. Muzica, arhitectura și peisajul cultural încep să lege un teritoriu în care comunitățile și populația devin actori efectivi. Aceasta a dus către soluţia ca Pro Patrimonio, care deține proprietatea asupra Casei Enescu, pe care a și restaurat-o, să organizeze împreună cu persoanele din comunitate, cu primăriile și cu personalitățile de aici un nod de întâlnire pe care pandemia l-a complicat. Ceea ce am gândit inițial ca pe un eveniment punctual și amplu, l-am parcelat și l-am transformat într-un triplu eveniment sub titulatura „Concerte pe Siret” pe parcursul a patru zile, pe cincizeci de kilometri, de la Mihăileni la Vârfu Câmpului și Călinești”
a declarat Șerban Sturdza, președintele Fundației Pro Patrimonio.
„Târgușor cochet și punct de frontieră cosmopolit al Imperiului austriac, Mihăilenii lui Enescu conservă amintiri și momente mai mult decât prețioase, chiar decisive pentru destinul compozitorului. Construită de pe la mijlocul secolului XIX de străbunii săi materni – distinsa familie de preoți și intelectuali Cosmovici, oameni cu remarcabile preocupări muzicale – casa aparținea odinioară unei zone economice și culturale de mare efervescență, lucru greu de imaginat pentru mulți din perspectiva noastră actuală. Proiectul „Concerte pe Siret” al Fundației Pro Patrimonio își propune – prin îmbinarea acțiunilor de salvare a patrimoniului și a celor cultural-educative, unde muzica joacă un rol central – revitalizarea acestei regiuni prin atragerea și implicarea comunităților locale, pornind de la conștientizarea potențialului extrem de complex și divers al acestei regiuni. Așteptăm cu bucurie un public cât mai numeros și entuziast, precum și susținători și donatori care suntem convinși că vor înțelege valoarea unui spațiu cu valențe unice în peisajul românesc și nu numai”
a declarat pianista Raluca Știrbăț, președinte a Societății Internaționale „George Enescu” din Viena.
Miercuri 18 august, Casa Enescu, Mihăileni
Ora 17.00
Prezentarea proiectului„Concerte pe Siret”și a Casei George Enescu din Mihăileni pentru presă
Ora 19.00
Concert cameral al Cvartetului OUTIS. David Ursei(vioară), Francisco Ramonda (vioară), Mihai Todoran (violă) și Victor Sandu (violoncel).
Ora 20.30
Proiecția în premieră a filmului documentar Renașterea Casei Enescu de la Mihăileni, regia Francisc Mraz.
Acces liber.
Joi 19 august, Casa Enescu, Mihăileni
Concerte organizate cu ocazia împlinirii a140 de ani de la nașterea lui George Enescu
Ora 18.00
Concertul tinerilor pianiști, elevi ai Colegiilor Naționale de Artă „Octav Băncilă” din Iași și „George Enescu” din București, studenți ai Universității de Arte „George Enescu” din Iași și ai Academiei Sibelius din Helsinki:Tudor Jora, Irina Petrescu, Matei Dumitrescu, Mateea Bâzgă, Ana-Karina Voion, Mario Lucaci, Viviana Țaga, Carmina Vidrașcu, Beatrice Popliuc, Cosmin Gavrilă, Smaranda Iftime (violoncel).
Ora 20.00
Concert cameral.I nvitați: Raluca Știrbăț (pian),Simina Ivan (soprană) și Rudolf Leopold (violoncel, Austria).
Lansarea albumului discografic:George Enescu – Integrala creației pentru violoncel și pian
Programul celor două concerte va cuprinde lucrări de GeorgeEnescu, Béla Bartók, Franz Liszt, Serghei Rahmaninov, Claude Debussy.
Acces liber.
Vineri 20 august
Conacul Moruzi, Vârfu Câmpului
Ora 18.00
Concert cameral.Invitați:Les Violons d´Ingres (duoviolonistic, Italia) și Smaranda Iftime (violoncel)
Accesul se face doar pe bază de invitație.
Casa Enescu, Mihăileni
Ora 19.00
Concertul Fanfarei Shukar.
Acces liber.
Sâmbătă 21 august, Conacul Miclescu, Călinești.
Ora 19.00
Recital de lieduri și arii. Invitate: Simina Ivan (soprana)și Raluca Știrbăț (pian)
Accesul se face doar pe bază de invitație.
Toate activitățile au loc în aer liber.
Despre Fundaţia Pro Patrimonio
Fundația Pro Patrimonio intervine de peste 20 de ani în aproape toate regiunile României pentru a revitaliza şi întări comunităţi dezavantajate, aflate departe de zonele de progres. Scopul este de a reface legăturile identitare cu comunitatea pentru un patrimoniu construit care este în prezent abandonat, și-a pierdut rolul, şi, pe cât posibil, de a-l reintroduce în circuitul economic şi cultural.
Acțiunile se concentrează pe proiecte practice de educație, orientate spre reabilitarea și refuncționalizarea patrimoniului istoric, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități. Ca organizaţie non-guvernamentală non-profit cu filiale în România, Marea Britanie și Franţa, fundația derulează proiecte concepute pentru salvarea patrimoniului, educarea și sensibilizarea cetățenilor față de importanța patrimoniului cultural.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Legendarul Nicu Alifantis vine la Botoșani pentru un concert special cu Filarmonica
Oana Sava
Nov 16, 2024
Șoferi AMENDAȚI de polițiștii locali după ce au intrat cu mașinile într-o zonă interzisă
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Bărbat necunoscut găsit în maiou și pantaloni scurți pe stradă: Era în comă și lovit la cap
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024