Etnobotanice consumate în miezul zilei. Se întâmplă la Botoşani unde în doar doi ani de zile numărul tinerilor care ajung la urgenţe pentru că au consumat astfel de substanţe este de patru ori mai mare, iar şansele la viaţă a celor dependenţi ajung practic la zero. Nici măcar medicii nu mai pot face nimic pentru consumatorii înrăiţi care ajung în spitale în ultimul stadiu.
Consum de etnobotanice în miezul zilei
Municipiul Botoşani, una din zilele acestei săptămâni, undeva în jurul orelor 14:00. Trei tineri care par a fi elevi s-au oprit pe o străduţă undeva în zona Ion Pillat pentru a-şi confecţiona o ţigară cu tutun cel mai probabil interzis. Sunt urmăriţi îndeaproape de un puşti care are puţin peste 10 ani şi ignoraţi de adulţii care trec prin zonă.
Cel mai probabil nu ar atrage atenţia prea mult asupra lor dacă la o privire mai atentă nu s-ar observa că, unul dintre cei trei băieţi se uită neliniştit în toate părţile, cel mai probabil căutând cu privirea poliţişti de la patrulările pedestre. După ce s-a asigurat că zona este relativ sigură, au început să confecţioneze ţigara. Râd între ei şi se distrează copios de ceea ce fac, pe ritmurile unor manele care se aud de la un telefon pe care „observatorul” în ţine în mână.
CITEŞTE:
Subprefectul îngrijorat de droguri şi tragedii la şedinţa cu directorii de şcoli
La doar doi, trei metri puştiul urmăreşte curios ce fac cei trei însă aceştia nu par să acorde atenţie, astfel copilul este martorul consumului de presupuse etnobotanice de „după blocuri”. Prin zonă trec şi adulţi, o doamnă îşi plimbă căţelul, alţii vin cu cumpărături de la piaţă. Nici unul însă nu le dă atenţie tinerilor. După ce reuşesc să pună compoziţia într-o foiţă, aprind ţigara care se plimbă în micul grup. La final îşi văd de drum, cel mai probabil pornesc spre şcoală.
Explozie de etnobotanice în doar doi ani de zile
Astfel de situaţii sunt cel mai probabil extrem de frecvente la Botoşani şi se petrec sub ochii botoşănenilor adulţi care parcă nu conştientizează direcţia în care se îndreaptă unii din noua generaţie. O dovedesc şi statisticile deţinute de
Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Botoşani care practic
îngrozesc pe cei care le acordă atenţie. Potrivit reprezentanţilor acestei structuri, practic în doar doi ani de zile, judeţul Botoşani a urcat în clasamentul consumului de substanţe interzise la de zona cu risc scăzut la cea cu risc mediu. În perioada similară, numărul tinerilor care ajung la urgenţe a înregistrat o explozie.
„S-a înregistrat creştere importantă pe consum de substanţe cu potenţial psihoactiv, etnobotanice, dacă avem 5 cazuri în 2011, în 2012 avem 23 de urgenţe medicale, deci mai mult de patru ori au crescut urgenţele medicale cu etnobotanice. De asemenea, s-a dublat consumul de droguri ilegale de risc şi mare risc”, a explicat
Vlad Axinciuc, director CPECA care a ţinut să sublinieze faptul că în această categorie sunt incluse doar urgenţele medicale, respectiv cei care se află în stadii terminale nu şi simplii consumatori.
"De unde aveţi nr. de telefon? De pe internet"
Reprezentanţii Centrului Antidrog au derulat mai multe campanii în unităţile de învăţământ de la Botoşani cu scopul de a combate consumul de substanţe interzise. Dacă nu şi-au îndeplinit misiunea, în schimb cei care luptă cu drogurile au reuşit să strângă informaţii extrem de importante din rândul unor elevi care nu s-a ferit să divulge modul de procurare a etnobotanicelor.
„Ei de multe ori mai şi bravează, dar dau informaţii foarte preţioase, spun că în faţa liceului cutare, vine maşina cu numărul cutare şi ne aduce sau luăm etnobotanice la colţul străzii, avem numărul de telefon şi sunăm. „De unde aveţi nr. de telefon? De pe internet. Deşi s-au închis magazinele dar există încă comerţul electronic şi stradal, există site-uri”, mai spune
Vlad Axinciuc.
CITEŞTE ŞI:
Explozie de beţivi : urgenţele cauzate de alcool s-au dublat într-un an
În consecinţă, în lipsa magazinelor închise de autorităţi, cei care comercializează astfel de substanţe, prin ingeniozitate, reuşesc să ajungă la cumpărătorul final. Cum? Simplu. Prin intermediul magazinelor online. Şi asta în ciuda Legii 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efect prihoactiv şi care obligă operatorii site-urilor să închidă paginile electronice care pare să nu îi sperie prea tare pe administratorii de astfel de pagini web.
O altă modalitate este aceea de procurare a substanţelor din alte ţări, de preferinţă Spania. Distribuitorul se deplasează peste hotare, foloseşte firme de curierat şi trimite coletul pe numele propriu după care ajunge în ţară şi îl ridică. Ulterior acestea ajung în cartierele botoşănene şi în baruri.
"Atac la viaţă cu droguri sintetice"
Partea cea mai gravă este faptul că aceste substanţe produc afecţiuni iremediabile consumatorilor şi le scurtează practic viaţa.
„O persoană care consumă zilnic, care este dependent de etnobotanice, speranţa de viaţă este cuprinsă între 7 luni şi 1 an de zile. Etnobotanicele sunt mult mai periculoase decât drogurile ilegale întrucât nu există nimic natural. Ele sunt sintetice, chimice şi atacă sistemul nervos central. Nu ai nimic, dacă la cocaină mai ai cât de cât natural sau la canabis, la etnobotanice sunt de două tipuri, de tip cabinoid şi de tip amfetamine like, deci chimicale. Deci efectul pe care îl produce substanţa activă din canabis este înlocuită cu altă substanţă chimică”, a mai spus
Vlad Axinciuc.
"Medicii sunt puşi în dificultate"
Mai mult decât atât, odată ajunşi în ultimă fază, tinerii care devin dependenţi de etnobotanice nu mai pot fi salvaţi nici măcar de cadrele medicale care sunt practic cu mâinile legate în lupta cu efectele acestor substanţe psihoactive.
„Din cauza asta creează stările de halucinaţie, starea de iritabilitate şi practic medicii sunt în imposibilitatea de a interveni cu proceduri standard. Dacă la intoxicaţii cu cocaină sau heroină ştiu exact cum să intervină, la substanţele astea nu s-a făcut cercetare. Ele mereu sunt într-o dinamică, apar tot timpul noi substanţe, ăştia le înlocuiesc şi medicii nu mai ştiu, sunt substanţe care stimulează sistemul nervos central, sunt substanţe care inhibă şi atunci are loc un cocktail efectiv şi medicii sunt puşi în dificultate, nu ştiu cum să intervină, nu sunt proceduri acreditate pe aşa ceva”, a concluzionat
directorul CPECA.
Potrivit statisticilor, la nivelul judeţului Botoşani în decursul anului 2009 ponderea urgenţelor ca urmare a consumului de etnobotanice era de 8,6%. Un an mai târziu procentul a ajuns la 38% pentru ca în 2011 să mai crească până la 41%.
[[galerie-foto]]
Gabriela ERDIC