Dimineaţa zilei de luni, 18 februarie 2013. În Piaţa Viilor din municipiul Botoşani mai puţin de 20 de comercianţi stau aliniaţi în faţa tarabelor zgribuliţi de frig pentru a-şi vinde marfa puţinilor clienţi care mai trec prin zonă. Nici măcar frigul nu îi opreşte de la câştigul a câtorva lei pe cartofii sau ceapa pe care le expun spre vânzare.
"Ce să facem...nu se merită"
Cei puţini care se luptă cu temperaturile scăzute ajung la tarabe dimineaţa la opt şi le părăsesc abia după amiază. La sfârşitul zilei, când trag linie constată că încasările pe ziua respectivă sunt mai mult decât insuficiente. Nu au însă încotro întrucât susţin că nu au altă sursă de venit. “
Rezistăm cum putem de dimineaţă până la patru, cinci după amiază. Acum uitaţi câţi clienţi sunt, iar în timpul amiezii mai puţini. Ce să facem, nu se merită să stăm în frig dar nu avem unde pleca în altă parte”, a spus
Dumitru Ceplinschi (foto jos), comerciant în piaţa mică.
"Trebuie să trăim, trebuie să muncim, trebuie să mâncăm"
Pe lângă frigul pe care sunt nevoiţi să îl îndure pentru a-şi vinde marfa, oamenii mai întâmpină şi alte impedimente. Odată cu deschiderea marilor complexe comerciale clienţii li s-au împuţinat, aceştia preferând să îşi facă cumpărăturile “pe alese” şi într-un ambient călduros. În aceste condiţii, cele mai mari vânzări în piaţă într-o zi de iarnă sunt de aproape 300 de lei iar cea mai proastă zi le aduce un câştig de doar 100 de lei. ”
Merge prost din ce în ce mai prost, faţă de anii anteriori şi am 20 şi ceva de ani de piaţă, dar cel puţin ca anul acesta nu a fost aşa prost. Clienţii sunt foarte puţini, probabil că nu are lumea bani, foarte greu scoatem banii. Asta este, trebuie să trăim, trebuie să muncim, trebuie să mâncăm”, a povestit
Carmen Vărvăreanu (foto jos), un alt comerciant.
"Lumea este obişnuită să aleagă"
Iar cei care au bani preferă potrivit femeii să îşi facă cumpărăturile din spaţii închise, chiar dacă în cele mai multe dintre cazuri calitatea produselor lasă de dorit, cele din import fiind net inferioare acelora autohtone. “
Marile hypermarket-uri ne afectează foarte mult, vezi că sunt făcute, unde sunt făcute, dacă ar fi făcute în afara oraşului probabil că ar merge şi pieţele mai bine dar aşa, nu. Lumea este obişnuită, se duce la supermarket, acolo e obişnuită să aleagă, e mai cald, ia uitaţi-vă cum e aici, spune că marfa e îngheţată”, mai spune
vânzătoarea din piaţă. Şi dacă numărul pieţarilor era unul redus, acelaşi lucru a fost valabil şi în cazul muşteriilor. Doar câţiva botoşăneni se plimbau printre tarabe şi „testau terenul” cu un ochi la marfă, cu celălalt la preţuri. În aproximativ cinci minute turul pieţei era dat gata, dat fiind faptul că, multe dintre mese erau goale, doar cu un scaun aşezat de-a curmezişul.
CITEŞTE:
Gerul a fugărit comercianţii, tarabe pustii în pieţe - FOTOGALERIE
[[galerie-foto]]