Adolescentul care a recunoscut în primă fază că a comis crima de la Pacea a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.
Procesul se va judeca la Tribunal, însă la acest moment nu a fost fixată data la care va avea loc primul termen din acest dosar. Și este posibil ca şedinţele de judecată să nu fie publice având în vedere că Bogdan Ionel, tânărul de 17 ani judecat pentru omor calificat, este încă minor. El este trimis în judecată fiind acuzat că a înjunghiat-o pe Petronela Mihalachi, elevă la Colegiul Economic, cu peste 30 de lovituri de cuțit.
De asemenea, întrucât fapta pentru care a fost trimis în judecată a fost comisă pe când era minor, Bogdan Ionel nu va merge într-un penitenciar și nu riscă să fie condamnat la 25 de ani de închisoare, de exemplu sau chiar detenție pe viață cum s-a solicitat într-o petiție publică, imediat după crimă.
Dacă va fi condamnat la o pedeaspă privativă de libertate, o va executa într-un centru de detenţie. Acesta presupune ca minorul să fie internat într-o instituţie specializată în recuperarea minorilor, cu regim de pază şi supraveghere, unde să urmeze programe intensive de reintegrare socială, precum şi programe de pregătire şcolară şi formare profesională potrivit aptitudinilor sale.
Potrivit Codului Penal, omorul calificat şi prin cruzimi se pedepseşte cu detenţie pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
În schimb, în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, pedepsele menţionate se reduc aproape la jumătate, durata maximă permisă de lege pentru detenţia unei persoane minore la data faptei fiind de 15 ani.
„Dacă fapta a fost comisă în minorat, nu se transformă în pedeapsă ulterior, chiar dacă va împlini 18 ani și va fi major. Măsurile educative pot fi privative sau neprivative de libertate. Cele privative de libertate se iau doar în cazurile care impun acest lucru, pentru o infracțiune serioasă”,
Valeriu Chihaia, prim procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani.
În cazul în care i s-ar aplica pedeapsa maximă de către judecatori, Bogdan Ionel poate ieși din detenție la vârsta de 32 de ani. Asta dacă nu va fi liberat pentru bună purtare sau în baza unor măsuri legislative ulterioare.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) deţine, la nivel naţional, doar două centre de reeducare, în condiţiile în care noul Cod penal prevede că deţinuţii care, la momentul comiterii faptei, erau minori, pot fi transferaţi din penitenciare în astfel de centre.
Cele două centre de reeducare sunt la Buziaş în judeţul Timiş şi la Târgu Ocna din judeţul Bacău.
O măsură educativă privativă de libertate se poate lua în următoarele cazuri: dacă minorul a mai săvârşit o infracţiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracţiunii pentru care este judecat şi atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoarea de şapte ani sau mai mare ori detenţiunea pe viaţă.
DESCARCA APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Viorel Iliuță: Miza viitorului Parlament este uriașă / Lupta nu s-a încheiat – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
O structură a statului solicită SUSPENDAREA TikTok-ului în România
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024