A fost asediu duminică la Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (SCDCOC) Popăuţi. La orele prânzului mii de oameni au poposit la complexul din comuna Răchiţi. Afluenţa publicului a fost atât de mare încât câmpurile dinaintea şi de după staţiune, pe ambele sensuri de mers, s-au umplut cu sute de maşini.
Directorii agricoli care ignorau târgul au devenit brusc interesaţi de Agro-Zoo Popăuţi
Deşi sâmbătă s-a încercat dirijarea acestora pentru evitarea aglomeraţiei, astăzi nu s-a mai putut face faţă, astfel încât SCDCOC a devenit mijlocul unei imense parcări. Spre deosebiri de ediţiile precedente, când implicarea instituţiilor statului era practic inexistentă, organizarea
Târgului Agro-Zoo de către Consiliul Judeţean şi preşedintele acestuia,
Florin Ţurcanu, din postura şefului unui partid aflat la guvernare, a schimbat lucrurile. Direcţia Agricolă Judeţeană şi Camera Agricolă au avut chiar corturi, în care oferit de la pliante şi până la nou apărutul ziar “Fermierul Botoşănean”, şefii acestor instituţii, plus cel de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură adresându-se chiar publicului de pe scenă. Aceştia nu au fost însă singurii reprezentanţi ai unor instituţii care ţin de Ministerul Agriculturii. Agenţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin preşedintele Mihai Ţurcanu şi Minodora Vasiliu, în calitate de director al unităţii de la Botoşani, făcându-şi apariţia la manifestare.
De la tractoare şi bănci, la urdă şi ţuică
Alocarea a 100.000 de lei din bugetul Consiliului Judeţean pentru organizare s-a resimţit şi în extinderea perimetrului târgului, sute de oi, capre, vite, porci, ponei, păsări, porumbei având spaţii mai generoase faţă de anii precedenţi. Nu au fost doar animale, ci şi tractoare, bănci cu oferte de credite agricole, firme de asigurare în domeniul agricol. În mijlocul staţiunii cheful a fost la el acasă: zeci de terase cu produse tradiţionale, de la carne de miel la brânză, urdă şi caşcaval, toate putând fi achiziţionate atât de la producători, cât şi de la deţinători de restaurante care au închiriat căsuţe la care să desfacă produse cumpărate de la alţii. Spre deosebire de anii precedenţi a lipsit mustul, în schimb, ţuica a fost oferită spre vânzare în candităţi industriale, de la tescovină la célèbra “de Rădeni”. Totul a fost completat de concerte susţinute de Orchestra Rapsozii Botoşanilor şi de formaţii din judeţ, maestru de ceremonii fiind Ion Ilie, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. O bună parte a manifestării a fost filmată de Etno TV, o producătoare de la popularul post de televiziune transmiţând publicului inclusiv când să tacă pentru că începe transmisia.
“Ferma Ţurcanu”, “Bunna” lui Portariuc
Florin Ţurcanu nu a fost prezent doar ca organizator, ci şi ca zootehnist, pe lângă “Metişi karakul & Cap negru german”, “Ferma Ţurcanu” participând şi cu suine de Suliţa. De altfel, preşedintele CJ a şi fost premiat pe scenă pentru iniţierea şi organizarea
Târgului Agro-Zoo. Primarul Ovidiu Portariuc şi-a făcut simţită prezenţa şi prin produsele comercializate sub brandul Bunna. Acestea au fost oferite spre vânzare într-un stand situat în zona produselelor lactate şi de peanificaţie.
“Descoperă bunătăţile de la Bunna într-o nouă prezentare – joviale, gustoase şi de nelipsit de pe masa familiei” era slogonalul sub care au fost puse la vânzare tot felul de brânzeturi şi sortimente de caşcaval.
În fine, nu au lipsit cabalinele lui Valeriu Iftime de la “Cai de vis”, care au străbătut semeţ ţârgul.
VEZI ŞI:
Ţurcanu la Popăuţi: Pentru prima dată avem în Guvern un ministru - VIDEO
VEZI ŞI:
Revista Fermierului lansată la Popăuţi cu un fost ministru - FOTOGALERIE
VEZI ŞI:
Şeful CJ de la Iaşi „fură” ideea lui Ţurcanu cu târgul de la Popăuţi – VIDEO
VEZI ŞI:
Târgul Agro-Zoo s-a deschis la Popăuţi cu "Ferma Ţurcanu" şi pleiadă de candidaţi - GALERIE FOTO