Lucrările de reabilitare la Casa Sofian, una dintre cele mai emblematice clădiri ale Botoșaniului, promit să readucă monumentul istoric la gloria de altădată.
Cu finanțarea de aproape 1 milion de euro obținută de la Ministerul Culturii și Patrimoniului Cultural, la monumentul istoric se lucrează cu spor, stadiul lucrărilor avansând de la o zi la alta.
„Ne aflăm într-un stadiu destul de avansat, continuăm cu placa peste demisol, în clipa de față mai este zona centrală pentru a realiza placa de beton armat, care separă parterul peste demisol. În continuare așteptăm, sperăm să avem condiții meteo favorabile, să nu ningă. După aprecierea mea, undeva pe la mijlocul lunii decembrie va fi terminată toată zona peste demisol și va urma peste parter de demontat tot ce înseamnă elemente artistice. Casa construită în stilul Art Nouveau e foarte bogată în elemente artistice care trebuie demontate cu grijă, pentru a le remonta și a-i da clădirii înfățișarea originală și să-i redăm grandoarea de altădată”, a declarat Petrică Bostan, șef de șantier.
În vară, când firma suceveană SC Restaco SRL a demarat lucrările de reabilitare, prima problemă cu care s-a confruntat a fost o specie de ciupercă ce amenința să pătrundă în adâncimea pereților.
„Ciuperca a fost îndepărtată în proporție de 99%. Rămâne 1% elementul surpriză pentru că e o ființă destul de ciudată, prolifică, și se distruge foarte greu. Noi am avut un buget pentru ciupercă, am folosit tehnologie și substanțe chimice în urma unor cercetări specifice. Doamna Vornicu, de la Facultatea de Biologie din Iași ne-a acordat sprijinul, împreună cu un grup de studenți. Am îndepărtat și elementele organice, ca sursă de hrană. Clădirea între timp a stat aproape un sezon aerisită, și asta ne dă certitudinea că nu vom mai avea probleme”, a adăugat șeful de șantier.
Istoria casei este una tumultuoasă. Construită în jurul anului 1900 de doi importanți boieri botoșăneni, Casa Sofian a fost pe rând azil de bătrâni, stabiliment spitalicesc, apoi, după ce a intrat sub administrația Direcției Sanitare Județene, a fost leagăn de copii și de îngrijire a distroficilor.
Modificările arhitecturale care au survenit de-a lungul timpului, au degradat așezământul. Prima șansă pe care a primit-o bătrâna clădire a fost imediat după Revoluția din 1989, când a trecut din conducerea veche, la cea de la Cultură, vorbindu-se despre amenajarea unei Galerii a Oamenilor de seamă ai Botoșanilor. Ideea nu s-a concretizat.
Din 2000, timp de 13 ani, monumentul a fost cedat de Consiliul Județean Botoșani, Mitropoliei Moldovei și Sucevei care plănuia să îl transforme într-un Centru Cultural-Ecumenic.
Abia după zece ani de la preluarea clădirii, Ministerul Culturii a aprobat alocarea unei sume de 600.000 lei, dar lucrările au început abia în noiembrie 2011, fiind sistate până în septembrie anul curent. Termenul de finalizare presupune ca monumentul să fie pus pe picioare la începutul toamnei viitoare.
CITEȘTE:
Bijuteria Botoşanilor mâncată de o ciupercă, salvată doar cu... foc – GALERIE FOTO
[[galerie-foto]]
Cosmin Andrei: Este o victorie de etapă / Peste două săptămâni să fim la fel de fericiți - VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024