FOTOREPORTAJ Cum se chefuieşte la hotelul butic al lui Iftime: Se începe cu degustare
de vin şi se termină cu… organismul care îşi cere drepturile
El Quatro Boutique, hotelul construit de compania Elsaco la Voroneţ, a
găzduit vineri seară un eveniment cu tentă… viticolă. Vinarte, o
companie producătoare de vinuri, cu sediul central în Bucureşti, a
organizat o degustare de vinuri cu participarea a aproximativ 50 de
persoane.
Veniţi din Gura Humorului, dar şi din alte oraşe şi judeţe din Moldova, oamenii au fost iniţiaţi în consumul… ştiinţific de vin. Au aflat tot felul de lucruri, de la diferenţa dintre aromă şi buchet şi până la faptul că „tămâioasa românească” nu este neapărat românească, bulgarii şi sârbii având acelaşi soi de vin pe care îl consideră la rândul lor tot un produs naţional.
„Trebuie să ştiţi că, în general, majoritatea soiurilor au pulpa la fel, deci dacă dăm jos pieliţa, în afară de strugurii tinctoriali, cum îi numim noi, cei din domeniu, au pulpa la fel, o culoare gălbuie”, le-a spus celor prezenţi Alexandru Ambruş, cavaler al vinului, adică membru al Asociaţiei Cavalerii Vinului cu sediul central în Austria.
Pentru un consum conştient de vin invitaţii au fost puşi să ceară din meniu ce doresc să mănânce, după care li s-au recomandat tipurile de vin în funcţie de felul ales.
Mai exact, s-au făcut asocieri gastronomice, de exemplu sauvignon blanc este recomandat a se servi la preparate din carne albă, fructe de mare, brânzeturi lejere, în timp ce roze la somon, ton roşu, crustacee mari şi mezeluri proaspete.
„Sigur că vinul este şi o afacere, dar dincolo de asta noi dorim ca oamenii, atunci când merg la un restaurant să ştie ce vin să ceară în funcţie de meniul ales şi nu să accepte orice doresc chelnerii să le dea”, a explicat acţiunea Alexandru Ambruş. S-au oferit cinci tipuri de vin şi odată cu avansarea în degustare atmosfera s-a tot încins. De la muzică uşoară şi tango s-a ajuns la sârbă şi o horă pe celebra „Bate cucu'n Bucovina”. De altfel, încă de pe la debutul degustării, amintitul cavaler al vinului, i-a avertizat mai în glumă, mai în serios pe cei prezenţi că… „O să simţiţi cum organismul îşi cere drepturile”. [[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
Milionarul din Botoşani care şi-a făcut pensiune de 2,2 milioane euro din sediul firmei – GALERIE FOTO