FOTOREPORTAJ Evacuare cu lacrimi în ochi în blocul cu zid de rezistenţă dărâmat,
bucăţi mari din pereţi la pământ: Unde să mă duc, să mă duc la cimitir
de vie?
„Pentru siguranţă să vă scoată de acolo, de la etajul I, pentru siguranţa dvs. cât se lucrează aici, se intervine, se mai zdruncină, se mai… eu ştiu, e bine să nu fiţi acolo. Întâi începe jos, dar când se lucrează jos mai aveţi probleme. Poate eu ştiu…”. Cuvintele aparţin profesorului universitar Dorel Plătică, venit joi din Iaşi la Botoşani pentru a lua o decizie în privinţa blocului din Împărat Traian 17 unde săptămâna trecută s-a dărâmat un zid de sprijin la parter. Specialistul a făcut o expertizare şi a dispus evacuarea apartamentului de la etajul I situat exact deasupra celui în care s-au desfăşurat lucrări neautorizate de demolare.
"Bocăneau ca tunurile, uitaţi cum e căzut"
Aceasta întrucât imaginile din apartamentul în care locuieşte Natalia Apetrei, o femeie de 76 de ani, sunt înfricoşătoare. Bucăţi mari din perete au căzut în balcon, de deasupra geamului.
„Dădeau zor din zi în noapte, bocăneau ca tunurile, uitaţi cum e căzut, doar nu le-am dat eu, toate-s căzute, toate-s zdruncinate. Dacă a crăpat până la capăt vă daţi seama. Şi au venit oamenii şi i-au înjurat, i-au dat afară”, spunea printre lacrimi Natalia Apetrei despre cum lucrau oamenii la parter.
Acelaşi lucru se întâmplă şi în dormitor, unde de asemenea o bucată din perete, de lângă tavan, s-a sfărâmat şi a căzut. În plus, în întreaga locuinţă sunt crăpături care se lărgesc de la o zi la alta, iar uşa de la balcon nu se mai închide din cauza deplasării pereţilor. Pensionara, care stă singură, bărbatul piezându-l din cauza bolii de trei decenii, a izbucnit în lacrimi când a aflat că trebuie să îşi părăsească propria casă.
„Unde să mă duc în casă străină? Las lucruşoarele pentru care am muncit toată viaţa mea? întreba Natalia Apetrei.
„Nişte tâmpiţi, nişte salahori” care au dărâmat zidul fără acordul locatarilor
Ieri la amiază mai mulţi locatari din blocul cu pricina s-au strâns în faţa spaţiului unde s-a făcut o extindere la parter, după care s-a dărâmat un zid. Cu toţii susţineau că nu au semnat nici o hârtie prin care să îşi dea acordul pentru lucrările de la parter. „Nişte tâmpiţi, nişte salahori”, spunea un bărbat de la etajul 2 (foto dreapta), care se plângea că a trebuit să vină special de la Bucureşti la mama sa de 91 de ani, care locuieşte în respectivul bloc, pentru a rezolva cumva problema. Locatarii se plângeau că toate încercările lor de a opri lucrarea s-au izbit de refuzul ferm al muncitorilor de a purta un dialog.
„Dacă ei m-au oprit şi m-au strâns cu uşa, nu-mi dădeau voie să intru înăuntru? Matale, dacă îmi dai drumui îţi intru în casă, dacă nu îmi dai drumu nu-ţi intru”, relata Nichifor Marusceac, administratorul-contabil de la Asociaţia de Proprietari 43, la care este arondat blocul şi care a adăugat că i-a rămas doar soluţia sesizării autorităţilor, de care a şi uzat. Varianta acestuia a fost confirmată de un vecin, care povestea la rândul său despre zidari că, „mi-au împins uşa în faţă, m-au înjurat, că n-am voie” şi i-ar fi transmis că au ordin de la patron ca în trei zile să termine lucrările.
Situaţia spaţiului cu bucluc este în ceaţă
Situaţia spaţiului este una încâlcită. În acte aparţine lui Gheorghe Baltag, care se află în Germania şi care ar fi împuternicit o altă persoană să se ocupe de vânzare-cumpărare şi care ar fi negociat cu un reprezentant al reţelei de magazine „Georgiana”. Zeci de minute au fost aşteptaţi ieri nişte oameni pentru a deschide spaţiul de la parter, însă cel care dădea asigurări că „o să facă, cu siguranţă o să facă”, a susţinut apoi că el nu are nici o treabă nici cu proprietarul, nici cu reprezentanţii acestuia, arătându-se deranjat că este filmat şi refuzând să dea orice informaţie despre o persoană de la care am putea obţine relaţii despre respectivul imobil.
[[banner]]
"Ce să fac, unde să mă duc?"
Spaţiul de la parter este un adevărat şantier şi provizoriu s-au montat bare de fier pentru menţinerea plafonului. Reprezentanţii Primăriei Botoşani şi ai firmei de expertiză de la Iaşi au dat dispoziţie ca până pe 27 să fie gata consolidarea de jos şi punerea în siguranţă a blocului, la faţa locului deplasându-se şi oameni de la o firmă de construcţii care au primit indicaţii despre cum trebuie să intervină. Totodată, proprietarul de la parter este obligat şi să refacă apartamentul de deasupra. Femeia care locuieşte în el încerca să amâne lucrările cu o săptămână, până ce îi vine fiica de la Vâlcea, însă cei prezenţi acolo i-au explicat că lucrările nu pot fi amânate sub nici o formă: trebuie să intervenim rapid. „Măsurile de consolidarea vă vor fi puse la dispoziţie şi o să le vedeţi. Acolo era un perete cu o uşă, peretele nu ajuta la structură, doar sprijinea pur şi simplu tavanul. Acum i-am pus cinci ditamai stâlpii din metal”, spunea profesorul Dorel Plătică. Femeia, era însă deznădăjduită: „Am avut soţ cu un salariu şi eu cu trei copii am muncit şi am făcut o căsuţă ca un pahar şi dacă au intrat în perimetru şi mi-ai stricat-o ne-au dat apartament aici. Nu-mi tihneşte să stau nici aici? Ce să fac, unde să mă duc, să mă duc la cimitir de vie?” Natalia Apetrei (foto dreapta) a ales să se mute temporar la fiul său, care locuieşte în apropiere, refuzând un spaţiu pus la dispoziţie de municipalitatea botoşăneană.