Sunt extrem de mici, gingași și necesită o atenție deosebită din partea cadrelor medicale de pe Secția de Neonatologie. Sunt ei, bebelușii prematuri, ținuți în incubator și câteva luni în șir.
Iar la Botoșani de la începutul anului și până în prezent din 1.759 de nou-născuți, 165 au fost prematuri. Ceea ce înseamnă că toți acești copii au avut nevoie de îngrijiri speciale. Iar cel mai mic bebeluș născut la Botoșani în anul 2019 a fost de 700 de grame. Însă pe secție erau internați bebeluși care cântăreau 1.400 sau 1.600 de grame.
Pentru ca acești bebeluși să aibă șansă la viață a fost cumpărată aparatură modernă. Iar luni, 30 septembrie 2019, Organizația Salvați Copiii a mai dotat secția cu o masă radiantă în valoare de 12.200 de euro. Au venit la Botoșani președintele organizației, Gabriela Alexandrescu dar și Amalia Năstase ambasadorul Programului de reducere a mortalității infantile
Împreună cu medicul șef Carmen Zaboloteanu, directorul de îngrijiri Coca Crîșlaru, directorul de îngrijiri Viorel Bălan și vicepreședinte Consiliului Județean, Dorin Birta au vizitat și secția unde sunt internați acești copii. Iar unii dintre ei sunt atât de mici încât îți e frică să îi atingi. Dar sunt îngrijiți cu mare atenție de către cadrele medicale și ținuți în saloane separate de mămicile lor.
Deși secția a fost modernizată în ultimii ani, încă mai este nevoie de aparatură medicală pentru ca acești copii să fie salvați. Iar acest lucru este confirmat și de medicul șef Carmen Zaboloteanu. De exemplu, există mese radiante tocmai din anii 1990. Partea bună e că anul acesta reprezentanții Spitalului Județean Mavromati vor cumpăra altele noi.
„Sunt mai vechi și își pierd din căldură. Vom avea încă șapte mase radiante care s-au cumpărat prin spital, dar ar trebui mai multe să le înlocuim pe cele vechi”,
Carmen Zaboloteanu, medic șef Secția de Neonatologie.
Și anul trecut Organizația Salvați Copii a dotat secția cu un ventilator neonatal și un ecograf performant în valoare de 28.400 de euro.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024