Vreme rece astăzi, cu cer mai mult noros ziua, care se va degaja pe timpul nopții.
În partea de nord a Moldovei, în prima parte a zilei, vor fi condiții pentru precipitații sub formă de ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări din sector nordic. Maximele termice vor fi cuprinse, în general, între 3 și 5⁰C, iar minimele între -4 și 0⁰C.
Amintim că până astăzi, 16 martie, ora 20.00, ANM a transmis o informare meteorologică de intensificări ale vântului și ploi moderate cantitativ.
Meteo Moldova demara, la sfârșitul anului 2012, o campanie de observație asupra temperaturii și umidității in-situ, în condiții standardizate de observație, în puncte reprezentative din Moldova și Iași. Astfel, s-a ajuns la început de 2023 la 10 ani întregi de observație.
”Perioada de 10 ani analizată este suficient de lungă pentru a nivela variabilitatea anuală aparent aleatorie de la o zi la alta și în același timp pentru a suprinde succesiunea tiparelor de vreme de-a lungul anului. Am putea să numim aceste intervale drept microanotimpuri, adică intervale de vreme cu caracteristici distincte, cu o probabilitate suficient de mare de revenire de la un an la altul”, spune Lucian Sfîcă, Meteo Moldova.
Potrivit studiului amintit, am avea următoarele rezultate:
1. Iarna principală (27 decembrie – 28 ianuarie).
2. Desprimăvărarea falsă (29 ianuarie – 5 februarie).
3. Iarna secundară (6 februarie – 20 februarie).
4. Desprimăvărarea reală (21 februarie – 10 martie). Sfârșitul lunii februarie este marcat frecvent de intervale de încălzire ce corespund cu începutul primăverii termice. În acest interval unele specii termofile intră în fenofazele de înmugurire sau chiar de înflorire.
5. Pseudoiarna de Martie (11 martie – 25 martie). Mijlocul lunii martie se caracterizează în foarte mulți ani prin răciri masive, ce reinstalează pe areale extinse condițiile de iarnă. În unii ani acest interval întârzie în mod paradoxal fenofazele vegetației, chiar dacă iernile precedente au fost foarte blânde.
6. Primul salt termic vernal (26 martie – 31 martie). Spre sfârșitul lunii martie se produce în mod sistematic un salt termic amplu, ce corespunde unor încălziri masive care aduc maxime diurne de peste 20C. Acest interval corespunde în mod real cu instalarea primăverii și desfășurarea accelerată a fenofazelor de înmugurire și înflorire.
7. Platoul termic de primăvară (1 aprilie – 25 aprilie). Deși temperaturile ar trebui să crească de la o zi la alta, în mod concret alternanța de la un an la altul a încălzirilor masive de la începutul lunii și a răcirilor accentuate produse spre sfârșitul acestei luni a făcut ca în ultimii 10 ani luna aprilie evoluția temperaturii să nu indice o creștere clară. În unii ani răcirile dinspre sfârșitul lunii au fost impresionate și în mod excepțional în 2017 s-a instalat un strat de zăpadă extrem de târziu în zonele joase.
8. Marele salt termic de primăvară (26 aprilie – 5 mai).
9. Încălzirea preestivală (6 mai – 10 iunie).
10. Vara umedă (11 iunie – 20 iulie).
11. Vara toridă (21 iulie – 20 august).
12. Epilogul estival (21 august – 5 septembrie).
13. Vara târzie (6 septembrie -15 septembrie).
14. Instalarea toamnei (16 septembrie – 10 octombrie).
15. Platoul termic stabil de toamnă (11 octombrie – 20 octombrie).
16. Platoul termic variabil de toamnă (21 octombrie – 10 noiembrie).
17. Răcirea prehibernală (11 noiembrie – 30 noiembrie).
18. Pseudoiarna ( 1 decembrie – 20 decembrie).
19. Încălzirea de Crăciun (21 decembrie – 26 decembrie).
2 milioane de euro pentru parcuri fotovoltaice din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Marcel Ciolacu și-a anunțat DEMISIA după pierderea alegerilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Dintr-o „joacă”: Copii prinși pe camerele de supraveghere că au dat foc unui container
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Incendiu într-o gospodărie din județ: O femeie a fost transportată la spital cu arsuri
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024