Străinii îşi protejează istoria şi pun sub pază monumentele istorice pe care le deţin şi care sunt şi generatoare de bani, fiind adesea vizitate de turiştii care doresc să rămână cu un crâmpei din ceea ce a existat odată. În România lucrurile stau exact invers iar autorităţile dau dovadă de un dezinteres cras vis a vis de monumentele istorice lăsate să se piardă în negurile timpului în mod natural.
Este şi cazul clădirii de la Botoşani de pe strada Marchian în care a funcţionat Direcţia de Sănătate Publică până în anul 2012. Astăzi, la un an de zile de când salariaţii instituţiei şi-au părăsit sediul, clădirea prezintă o imagine dezolantă. Amatorii de graffiti şi-au exersat „talentele” pe pereţii imobilului declarat monument istoric lăsând în urma lor mesaje obscene sau fel de fel de „hieroglife”.
Nici structura clădirii nu pare să mai reziste mult timp, pereţii exteriori fiind practic brăzdaţi de fisuri, iar la bază tencuiala exterioară fiind desprinsă pe porţiuni mari. Autorităţile locale au făcut deja demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru alocarea necesarului financiar în vederea reparaţiilor însă adresa emisă din nordul Moldovei a rămas uitată prin vreun sertar de-al unui angajat din minister. Iar pe zi ce trece, suma care ar fi necesară pentru reparaţii este într-o continuă creştere dat fiind gradul de deteriorare a imobilului.
Potrivit reprezentanţilor DSP, numai pentru studiu de fezabilitate şi diverse expertize ar fi necesară o sumă de aproximativ 3 miliarde de lei vechi, aici nefiind incluse şi costurile pentru reparaţii.
„Avem o cerere de finanţare de 300.000 de lei numai ca să facem expertiza şi ce ar mai fi etapele premergătoare până la începerea lucrărilor. Sunt mai multe lucruri care trebuie făcute premergător investiţiei, fiind clădire monument istoric. Nu este o reparaţie capitală, pur şi simplu modernizezi, este nevoie de contractarea serviciilor unor specialişti acreditaţi pe monumente istorice”, a declarat
Teodor Feraru, director economic DSP. Pentru ca salariaţii instituţiei să revină în fostul sediu şi să scape de aglomeraţia birourilor din clădirea din strada col. Tomoroveanu unde s-au mutat de 1 an de zile singura speranţă rămâne…rectificarea.
„
Posibil… la o eventuală rectificare bugetară”, a încheiat
directorul DSP. Până atunci însă „monumentul istoric” din buricul târgului rămâne la dispoziţia tinerilor amatori de acte de vandalism şi a trecerii timpului care, necruţător, îşi lasă amprenta pe acest crâmpei din istoria urbei.
CITEŞTE:
Patronul de la mall somat de autorităţi cu fost sediu de partid în paragină
[[galerie-foto]]