Sâmbătă, 11 iunie 2011 a avut loc cea de-a doua zi din cadrul acţiunii aflate la ediţia secundă, Gala Excelenţei în Educaţie, cu o participare selectă constând în secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, prefectul judeţului, Cristian Roman, senatorul Daniel Humelnicu şi evident inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ada Macovei, împreună cu Horia Negrescu.
Nu au lipsit sutele de elevi olimpici însoţiţi de părinţi sau cadrele didactice cu rezultate satisfăcătoare în pregătirea şcolarilor sau în activitatea desfăşurată, care au umplut la refuz sala Casei de Cultură a Sindicatelor care a găzduit evenimentul. Încă de la intrare participanţii au fost întâmpinaţi de o fanfară care a încântat auzul celor prezenţi, în timp ce privirile elevilor, părinţilor sau profesorilor s-au delectat cu o serie de produse populare tradiţionale româneşti, în holul Casei Sindicatelor.
„A mai trecut un an, unul plin de realizări, a fost greu sau a fost uşor, rămâne de văzut. Ne-am fi dorit cu siguranţă să fie mai liniştit, pentru ca rezultatele noastre să fie mai vizibile. Ne-am întâlnit astăzi aici la această mare sărbătoare pentru educaţia botoşăneană şi pentru un moment de bilanţ al activităţii noastre, pentru a promova şi valoriza performerii şi performanţele în judeţul Botoşani. Judeţul nostru are aproximativ 74.000 de elevi şi printre acestea sunt mii de copii merituoşi în adevăratul sens al cuvântului. Ei sunt cei care păstrează vie şi aprinsă flacăra cunoaşterii şi o vor transmite din generaţie în generaţie mai departe”, a fost o frântură din discursul
Adei Macovei, la Gala Excelenţei în Educaţie.
„Spuneţi stop fiţuicii”
Un cuvânt celor prezenţi le-a adresat şi secretarul de stat din cadrul Ministerului,
Oana Badea care a afirmat că se află pentru prima dată pe meleaguri botoşănene. „
Anul 2011 este anul în care, cu chiu cu vai, reuşim ca după cinci ani de zile, pentru că din 2006 ne tot străduim, să avem un text de lege şi vă mărturisesc că acest text de lege este un punct de plecare şi oameni ca dv. elevi performanţi, dascăli dedicaţi, părinţi care comunică bine cu şcoala, toţi aceştia vor da viaţă textului de lege. Am sentimentul că la Botoşani, de unde au plecat atâţia români de seamă, este imposibil să nu am un dialog constructiv pentru educaţia şi pentru învăţământul românesc. Pentru că educaţie şi învăţământ românesc nu există fără educaţie şi învăţământ la Botoşani, Iaşi, Arad, Alba şi în oricare loc din această ţară”, a afirmat
Oana Badea, care şi-a încheiat cuvântarea cu „Spuneţi stop fiţuicii”.
Au fost răsplătiţi cu diplome şi premii financiare elevii olimpici, cadre didactice, directori de şcoli, inspectori şcolari, sau reprezentanţi ai mai multor instituţii botoşănene care s-au implicat în activitatea educaţională locală.