Comisarii de la Mediu atrag atenția asupra unui obicei străvechi care se mai păstrează încă în satele din Botoșani.
De Lăsata Secului, în unele regiuni ale ţării se păstrează un obicei trăvechi menit să marcheze trecerea de la iarnă la primăvară.
În unele sate, în fiecare an, înainte de intrarea în Postul Mare al Paştelui, pe uliţele satelor, tinerii aprind focul pentru a alunga gerul iernii şi spiritele rele, marcând trecerea de la iarnă la primăvară.
Focul care luminează uliţe întregi este întreţinut cu ajutorul cauciucurilor. Obiceiul este unul străvechi, păstrat din tată-n fiu, şi semnifică trecerea de la iarnă spre vară şi mai ales începutul lucrărilor agricole. Totodată, acest obicei mai este practicat pentru alungarea duhurilor malefice, astfel încât pământul să rămână „curat” pentru a deveni mănos, iar holdele să crească frumoase şi bogate în rod.
Pentru prevenirea, reducerea și eliminarea impactului negativ asupra mediului și a stării de sănătate a populației, generat de practicarea inadecvată a unor obiceiuri populare ce pot avea loc în data de 26 februarie 2023, când va avea loc sărbătoarea religioasă ”Lăsata secului”, comisarii Gărzii de Mediu Botoșani atrag atenția că administrațiile locale trebuie să aibă în vedere măsuri speciale de monitorizare a acestor evenimente, precum și necesitatea asigurării prevenției și intervenției în cazul apariției fenomenelor de incendiere a anvelopelor uzate.
Potrivit comisarilor de la Mediu, legislația în domeniu interzice incendierea oricărui tip de deșeu (inclusiv anvelope uzate).
Fapta se sancționează cu amendă de la 30.000 lei la 45.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice, la care se aplică și sancţiunea contravenţională complementară de confiscare a vehiculelor, bunurilor şi mijloacelor folosite la săvârşirea contravenţiei pentru incendierea deşeurilor.
Mai mult, atunci când cantitatea sau impactul asupra mediului nu poate fi neglijată, fapta constituie infracţiune şi se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.
PREZENȚA la vot în Botoșani: Sătenii sunt cei mai harnici votanți
Diana Arici
Nov 24, 2024
ANUNŢ Primăria Botoşani referitor la noile locaţii ale secţiilor de votare
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Cutremur în ziua votului: Sfaturile pompierilor botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Aproape 3.000 de botoșăneni au votat deja la prima oră a dimineții
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024