Pompierii botoşăneni au finalizat cercetările cu privire la cauza probabilă a incendiului produs la autoturismul comisarului Ilie Luca de la Garda Financiară în dimineaţa zilei de 24 octombrie. Automobilul marca Mazda era parcat într-un loc rezervat de la Primăria Botoşani, fiind echipat cu stingător de incendiu.
Flăcări de un metru din maşina comisarului Gărzii
Incendiul a fost observat de o vecină la ora 2:30, care a observat lumina flăcărilor prin geamul apartamentului. Din discuţiile purtate cu fratele proprietarului autoturismului a reieşit că incendiul a fost anunţat prin telefon de urgenţă la 02:28, localizat la ora 02:33 şi lichidat la ora 02:40. Pentru stingere Garda de Intervenţie a Detaşamentului de Pompieri Botoşani a acţionat cu o autospecială de capacitate medie. Focul s-a manifestat la motor, cu emisie violentă de flăcări de circa un metru înălţime ce se propagau pe partea frontală a autoturismului (grilă faţă, mască faţă, far stânga, radiator).
Improbabilă vreo defecţiune electrică
Cadrele ISU cataloghează drept improbabile posibilităţile defectării instalaţiei electrice sau sistemului de încălzire. Autoturismul a fost achiziţionat nou în anul 2005, de la distribuitorul autorizat din Germania şi până la data prezentă nu s-a intervenit asupra componentelor originale de fabricaţie. La fel, din declaraţiile date de fratele proprietarului rezultă că au fost efectuate inspecţiile tehnice periodice prevăzute de legislaţia în vigoare, prin care au fost certificate calităţile tehnice ale componentelor verificate. Totuşi, pe timpul efectuării cercetărilor nu au fost identificate certitudini privind cele declarate.
Ori piroman, ori răzbunare
În schimb, este prezentată ca probabilă incendierea maşinii de către un piroman sau din răzbunare.
„Facem precizarea că incendiul a izbucnit la grila faţă ornament - radiator, distrugându-se în totalitate semisuprafaţa stângă a radiatorului dinspre grila ornament şi parţial semisuprafaţa stângă a celui de-al doilea radiator, precum şi partea stângă a grilei ornament, alte materiale combustibile din componenta acestora. Având în vedere că topirea radiatoarelor s-a produs la cel puţin 600 grade C, iar celelalte materiale combustibile din adâncimea compartimentului motorului prezentau mai puţine urme de ardere intensă (exemplu, furtunuri din cauciuc neafectate), arderea a putut fi provocată de un obiect sau substanţa inflamabilă”, se arată într-un comunicat emis de
ISU Botoşani. În opinia reprezentanţilor instituţiei, pentru stabilirea cauzei exacte a incendiului este necesară efectuarea de încercări de laborator şi expertize pentru determinarea unor caracteristici tehnice ale materialelor şi substanţelor implicate, compararea rezultatelor cu valorile teoretice luate în considerare în estimarea riscului iniţial de incendiu.
CITEŞTE ŞI:
O nouă maşină arsă la miezul nopţi, automobilul ar fi al unui comisar de la Gardă