Au existat o sumedenie de ședințe doar la Prefectură cu privire la lentoarea cu care intervine furnizorul de energie electrică la momentul în care sunt înregistrate avarii și sate întregi rămân pe întuneric. Sau când cartiere ale orașului sunt învăluite săptămâni la rând în beznă. Sau când facturile emise indică valori extrem de mari, iar informațiile trecute pe ele sunt de neînțeles pentru majoritatea clienților.
Puțini sunt botoșănenii care cunosc faptul că oricând, pot schimba actualul furnizor cu care au contract, indiferent că vorbim despre energie electrică sau gaze naturale.
Ieri, la Prefectura Botoșani, în prezența subprefectului Daniela Beclea, a unui singur primar și a unor directori de instituții publice, s-a dărâmat un mit.
Acela prin care suntem captivi contractelor cu E.ON.
La Botoșani a ajuns Caravana ”Preț corect la gaze” organizată de Asociația ”Energia Inteligentă”, amfitrionul fiind Dumitru Chisăliță.
Toți cei prezenți la acest eveniment au fost informați despre avantajele de care pot beneficia la încheierea unui contract pentru furnizarea gazelor naturale sau chiar pentru energie eletrică.
Distribuitorul de gaze naturale al zonei Moldova este evident E.ON Moldova. Această societate livrează gaze naturale către E.ON care furnizează mai departe la clienți.
”Este o diferență între rețeaua de distribuție pe care o puteți asimila cu orice drum public din punct de vedere legal, pe care poate să circule oricine. Și plătește exact același tarif pe care-l plătește E.ON furnizare la E.ON distribuție pentru că atenție, vorbim de două societăți separate”
Dumitru Chisăliță, reprezentant al Asociaţiei „Energia Inteligentă”
În România în momentul de față sunt 130 de furnizori de gaze naturale, iar toți pot fi găsiți pe pagina electronică Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei cu număr de telefon, adresă, fax, etc. Oricare dintre acești furnizori poate oricând să folosească rețeaua de distribuție E.ON, la exact aceleași costuri și să aducă gazele la sediul societății sau la domiciliu.
”Există posibilitatea de a identifica acești furnizori și de a negocia pentru a obține elemente mai avantajoase față de ceea ce aveți în momentul de față. Dar trebuie să faceți o analiză concretă în piață, să identificați la un moment dat care sunt prețurile cele mai bune și să nu rămâneți tributari doar un ei firimituri pe care la un moment dat, comod, furnizorul actual o aruncă pentru a-și păstra cota de piață”
Dumitru Chisăliță, reprezentant al Asociaţiei „Energia Inteligentă”
Mai mult decât atât, piața a devenit una liberă și nu numai persoanele juridice pot încheia contracte cu alți furnizori ci și persoanele fizice, clienții considerați în trecut a fi captivi, din cauza consumului redus.
”Cel puțin 15 furnizori din România au targhet clienții casnici, asta înseamnă că vin cu pachete destul de avantajoase iar eu vă garantez că mâine dacă sunați la unul dintre cei 15 furnizori sau la toți 15, de poimâine aveți oferte și în maximum 21 de zile, adică după alegeri, puteți fi la un alt furnizor, cu un preț mult mai bun față de ce aveți acum. Este garantată chestia asta”
Dumitru Chisăliță, reprezentant al Asociaţiei „Energia Inteligentă”
Iar pașii până la schimbarea furnizorului de gaze naturale sau energie electrică sunt chiar simpli.
În primă fază se încearcă găsirea unui nou furnizor.
După ce ai identificat noul furnizor emiteți o notificare către cel existent că în termen de minimum 21 de zile, noul furnizor este X.
În momentul în care s-a făcut notificarea clientul și-a terminat treaba, rămânând o serie de obligații: plata facturii care se va emite la ultima citire a contorului, pe bază de proces verbal, iar noul furnizor pleacă de la noul index.
”Nu ești afectat cu nimic prin faptul că și-ai schimbat furnizorul. Tot operatorul de distribuire care face citirea, el se ocupă de verificarea contorului sau de orice potențiale scăpări de gaze. Am auzit diferite situații: domnule, dacă plec de aici, nu mai vine E.ON-ul, te lasă să mori. Nu este adevărat. E.ON distribuție este altă societate și are obligația de a menține dispecerat 24 din 24 de ore și orice se întâmplă, trebuie să vină la fața locului și să intervină”
Dumitru Chisăliță, reprezentant al Asociaţiei „Energia Inteligentă”
Ideea este ca la momentul în care se încearcă identificarea unui nou furnizor să se solicite cât mai multe oferte de la operatorii licențiați care se află pe lista ANRE.
CLICK AICI pentru lista cu furnizori
CLIPUL ZILEI 25 noiembrie 2024: S-a știut în interiorul PNL, Ciucă fără șanse în turul doi
Oana Sava
Nov 25, 2024
Remarcă din sediul PNL: La nivel de Botoșani sunt catastrofali și PSD și AUR, ca oameni – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 25, 2024
Logodnicul unui botoșănence celebre, dat afară din secția de votare
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024