Autoritatea teritorială de ordine publică (ATOP) este un organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, care se constituie și funcționează pe lângă Consiliul Județean și care își desfășoară activitatea în scopul asigurării bunei desfășurări și sporirii eficienței serviciului polițienesc din unitatea administrativ teritorială în care funcționează.
ATOP asigură, prin activitatea sa, reprezentarea și promovarea intereselor comunității în scopul asigurării unui climat de siguranță și securitate publică.
Nu puține au fost vocile care au afirmat că această structură are rol decorativ mai degrabă și este menită să funcționeze în ședințe sterile, fără să aibă neapărat un impact real în comunitate.
Noul președinte al ATOP, după alegerile locale din vara anului trecut este fostul polițist Gelu Graur. Care vrea să schimbe percepția comunitară în privința acestei unități.
Ce dorește?
Gelu Graur, președinte ATOP.
„Să putem da valoare acestui ATOP. Dacă nu vom face acest lucru, vom avea probleme în a explica societății cine suntem, de ce existăm și de ce nu respectăm câteva prerogative legale. Acest ATOP are utilitate, numai că depinde de factorul uman să găsim această utilitate, pentru că legislativ există, ce spune legea, cum trebuie să facem, când trebuie să facem. «Dări de seamă» trimestriale Consiliului Județean, avem un plan anual pe care să îl prezentăm. Un membru ATOP, dacă nu președintele, trebuie să prezinte Consiliului Județean, respectiv cetățenilor pe care îi reprezentăm, ce facem, astfel încât să nu mai fim luați în vizor pentru indemnizații și pentru alte discuții derizorii și fără valoare”
Mai departe, Gelu Graur a arătat că în opinia sa personală această structură nu este neapărat una care are rolul evidențierii aspectelor negative din rândul forțelor de ordine.
Gelu Graur, președinte ATOP.
„Nu cred că scopul principal al Autorității Teritoriale de Ordine Publică este să tragă de mânecă instituțiile, ci din contră să vină în sprijinul dvs, iar eu vă garantez în ceea ce mă privește și, sunt sigur că și colegii sunt în asentimentul meu, vreau să fiu în sprijinul dvs și nu o piatră de moară de gâtul instituției pe care o reprezentați”
Președintele actual al ATOP a solicitat din partea șefilor structurilor MAI propuneri și metode de lucru eficiente prin care această autoritate chiar să poată ajuta comunitatea.
Mai ales că are posibilitatea de a finanța anumite activități, din bugetul Consiliului Județean.
Gelu Graur și-a făcut o promisiune și anume ca în decurs de un an să aibă rezultate vizibile, altfel renunță la calitatea sa de președinte.
Gelu Graur, președinte ATOP.
„Una dintre prioritățile pe care o am în cap în momentul de față este de a explica oamenilor, ceea ce nu s-a făcut până acum, cine suntem, de ce suntem și ce pot face cu acest ATOP. Oamenii nu sesizează, sunt sătui, sunt plictisiți, sunt hateri... Asta nu înseamnă că noi nu putem să îi facem să înțeleagă că existăm aici pentru ei. Trebuie să mergem pe principiul de a ști că existăm și de a ne sesiza. Dacă într-un an, după sesizările făcute de populație, ATOP-ul nu face nimic, eu personal îmi văd de treabă, îmi văd de viața mea. Până în momentul acela haideți să vedem un pic pe ce drum pornim, ce facem prima oară, care sunt prioritățile”
Noul ATOP s-a întrunit într-o primă ședință marți, 18 februarie 2025 de la ora 10:00.
Pentru acest an urmează să fie stabilită și o strategie de acțiune prin care să fie ridicat nivelul de siguranță al cetățenilor.
Momente de groază într-un bloc: Un botoșănean pus pe scandal a bătut la toate ușile apartamentelor
Redacția Botoșăneanul
Feb 18, 2025
Prefectul Dan Nechifor trimite forțele de ordine în fața unui magazin din Primăverii
Oana Sava
Feb 18, 2025
Peste 250 de botoșăneni și-au găsit un loc de muncă în luna ianuarie, doar 3 au facultate
Redacția Botoșăneanul
Feb 18, 2025
Făina de migdale ca o alternativă sănătoasă în deserturi și prăjituri
Redacția Botoșăneanul
Feb 18, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile