Pe 3 martie se împlinesc 72 de ani de la dispariția în condițiie neelucidate complet nici până astăzi a generalului Gheorghe Avramescu, poate cel mai mare militar pe care Botoșaniul l-a dat țării. În acea fatidică zi din 1945 a fost convocat la comandamentul armatei 40 sovietice, de unde nu s-a mai întors niciodată.
Zeci de ani, cu precădere după revoluție, s-au scris o mulțime de articole, lucrări, s-au făcut studii pe seama morții generalului, care ar fi fost executat de sovietici într-un moment în care armatele române și ruse luptau împreună contra celei germane. Nimeni nu a scris însă o carte. Și aceasta pentru că, probabil, trebuia scrisă de un botoșănean. La sugestia Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, a cărei filială de la Botoșani poartă tocmai numele legendarului general, Sergiu Balanovici, șeful secției memorialistică de la Muzeul Județean, s-a încumetat să scrie prima carte despre Gheorghe Avramescu. A făcut-o și sesizând că misterul care înconjoară moartea generalului știrbește practic cariera de excepție a acestuia și marile izbânde de pe fronturile celor două războaie mondiale. De aceea, cartea intitulată simplu ”Generalul Gheorghe Avramescu”, urmărește cu precădere traseul profesional al celui născut pe 26 ianuarie 1884 pe strada din municipiul Botoșani care acum îi poartă numele.
”Cartea de față și-a propus să aducă în discuție personalitatea generalului Gheorghe Avramescu printr-o prezentare mai amplă a întregii sale activități militare. În acest sens l-am urmărit de la naștere și până în posteritate. L-am urmărit în toate funcțiile pe care le-a îndeplinit, atât pe timp de pace, cât și de război. Am încercat să-l radiografiem din mai multe unghiuri: cum a fost văzut de șefi, de subordonați, de oamenii politici, de aliații germani și sovietici”,
Dr.Sergiu Balanovici, autor.
Militar în rezervă și doctor în istorie, autorul prezintă cu acuratețe evenimentele care au marcat cariera generalui, dar, după cum spunea chiar fostul său coleg de birou de la Muzeul Județean, introduce printre datele strict tehnice și pasaje care face volumul unul cât se poate de fluent.
”Am stat în același birou și am știut fiecare capitol pe care l-a lucrat, am văzut fiecare rând pe care l-a scris și am admirat modul extrem de serios în care a lucrat această carte și celelalte pe care le-a scris până acum. O documentare extrem de adâncă”,
Gheorghe Median, istoric.
Demersul temerar al lui Sergiu Balanovici a presupus nu doar un efort intelectual, ci și unul financiar, lucru remarcat și de profesorul universitar invitat la lansarea care a avut loc astăzi și care a subliniat că autorul a trebuit să se deplaseze în numeroase rânduri la București pentru studierea arhivelor, fiind necesare totodată întâlniri cu membrii familiei generalului.
”Generalul Avramescu este cunoscut în istoriografia militară. Sergiu Balanovici nu a operat pe un teren gol, dar ce a făcut? A făcut operă științifică, operă de arheologie istorică. El este un om deosebit de pasionat de istorie, dar în același timp are un simț critic dezvoltat. Am avut ample discuții cu dl. Balanovici în legătură cu cazul Avramescu, cu modul de a scrie lucrarea, cu diferite interpretări”,
Prof.univ. dr. Petre Otu, director adjunct la Institutul pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară.
Lansarea cărții a avut loc sâmbătă în sala polivalentă a Muzeului Județean, care s-a umplut până la refuz, peste o sută de botoșăneni, printre ei directori de instituții de cultură și o mulțime de ofițeri și subofițeri în rezervă, ținând să ia parte la eveniment. Iar acesta a fost completat cu o expoziție foto care sintetizează cariera generalului ce obișnuia să își ia familia pe front și cu una de arme specifice acelei perioade. Raluca Ardelean la pian și Raul Chiș la vioară au desăvârșit evenimentul cultural cu un moment muzical.
”General Gheorghe Avramescu”, noua cartea marca Sergiu Balanovici, a apărut în condiții grafice deosebite la Editura Quadrat. Cererea la lansare a depășit așteptările, autorul fiind nevoit să suplimenteze cărțile aduse inițial în sala care a găzduit evenimentul.
Mașină cu roțile-n sus seara trecută, doi copii duși urgent la spital
Redacția Botoșăneanul
Jan 18, 2025
Zeci de sancțiuni și mai multe permise reținute de polițiștii botoșăneni în ultimele 24 de ore
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Broască prețioasă confiscată de la un botoșănean care va fi cercetat penal
Gabriela Erdic
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile