Puţinele firme locale care mai pot gestiona proiecte din domeniul energiei încep să fie abordate de companii străine care deja s-au apucat de investiţii pe bani europeni.
Grupul Electroalfa, controlat de omul de afaceri din Botoşani, are trei divizii, una de echipamente electrice (Electro-Alfa International), unde este realizată aparatură de distribuţie sau tablouri de distribuţie, una destinată confecţiilor metalice (Electro Alfa CM), dar şi o divizie specializată în livrarea la cheie a proiectelor energetice, inclusiv parcuri solare (Electro Alfa Servicii Inginerie).
Ca business, cea mai mare firmă a grupului este Electro-Alfa International, care anul trecut a ajuns la afaceri de aproape 172 de milioane de lei, cu 9,5% mai mari faţă de cele din 2019, iar potrivit celor mai recente informaţii, la nivel de grup Electroalfa a avut un rulaj de 205 milioane de lei în 2020, relatează zf.ro.
„Eu sunt optimist ca şi construcţie pe ceea ce voi face eu în următorii zece ani. În privinţa capacităţii României de a atrage fondurile europene, clar nu“, a spus Gheorghe Ciubotaru, în cadrul unui nou episod al Lecţii de Business, proiectul editorial ZF susţinut de partenerul First Bank.
Omul de afaceri spune că România, prin toate fondurile europene disponibile, are şansa de a aduce local circa 20 mld. euro în următorii zece ani pentru proiecte care vizează tranziţia energetică, în principal. Dar provocările de a aduce aceşti bani local vor fi pe măsura oportunităţii, mai crede Ciubotaru.
„Trecem printr-o perioadă critică legată de existenţa forţei de muncă calificate la toate nivelurile. Ţările din Vest, dar şi vecinii noştri deja sunt în plină etapă de implementare a acestor programe (cu fonduri europene), au loc licitaţii, ba în unele cazuri proiectele au început să fie realizate fizic. Toate ţările europene beneficiază de finanţări importante, dar toţi ne batem pe aceleaşi resurse limitate“.
Ciubotaru dă un exemplu spunând că în dialogul cu furnizorii majori de echipamente deja livrările sunt amânate pentru următoarele opt luni de zile.
„Ne vom trezi în situaţia în care vom avea licitaţii făcute şi nu vom avea materia primă pentru că termenele de livrare se duc la peste un an. Mai mult decât atât, forţa de muncă din energie este acum la cel mai scăzut nivel. Poate că în 2022 vor începe să fie active anumite aplicaţii, în sensul că se vor termina ghidurile, se vor finaliza licitaţiile, contestaţiile, poate undeva în ultimul trimestru din 2022 vor începe să apară proiecte în piaţă. Dar în 2023 puţini vor reuşi să construiască şi să realizeze din cauza crizei de la nivelul furnizorilor şi a lipsei forţei de muncă, aflată acum la un nivel periculos de scăzut“.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Tânără din Botoșani băgată la închisoare după o ditamai aventura în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Procesiune cu Sfinte Moaște în mai multe parohii din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
3 motive pentru a cumpăra centrala pe lemne Stropuva S40U
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Tânăr din Botoșani prăbușit sub ochii trecătorilor, ambulanța chemată urgent
Oana Sava
Nov 22, 2024