Potrivit legii, toți proprietarii de locuințe din România sunt obligați să își asigure casa pentru riscurile de catastrofă naturală adică cutremur, inundație, alunecări de teren. Polița se încheie în formă scrisă, fie în mod direct între PAID (Pool-ul de Asigurare Împotrivă Dezastrelor) și proprietarul locuinței fie prin mijlocirea societăților de asigurare.
Aceste asigurări nu acoperă însă toate tipurile de incidente care pot avea loc și care pot afecta locuințele iar un exemplu concret îl trăim în această perioadă la Botoșani, la blocul din strada Primăverii unde s-a produs explozia de săptămâna trecută.
12 apartamente se află la scara B, cea afectată, dintre acestea doar două aveau asigurare.
Și, ce este mai important, unul dintre asigurați optase și pentru o asigurarea facultativă, nu doar cea standard.
”O situație foarte tristă este cu un locatar care avea asigurarea dar nu și-a plătit ultima rată din luna iulie. Aveau asigurări facultative care putea despăgubi această explozie”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiul Botoșani
Și astfel, rămâne întrebarea care persistă în mințile tuturor.
„Am fost întrebat care este concluzia. Ce învățăminte tragem. Am răspuns că trebuie să ne facem asigurare”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani
Cât de se poate de corect.
Și pentru a fi cât se poate de prevăzători, asigurarea locuinței ar trebui să fie și facultativă.
Și asta pentru că, polița de asigurare obligatorie a locuinței (AOL) va acoperi riscurile acestea de cutremur, indundatii și alunecări de teren, fiind astfel un produs standardizat.
Asigurarea obligatorie este mai mult o măsură socială, astfel că nu trebuie confundată cu polițele facultative de locuințe, produse pe care societățile de asigurări le vor oferi în paralel și la alegerea clienților care doresc să-și asigure locuința și împotrivă altor riscuri.
Asigurarea facultativă în schimb oferă mai multe variante pentru asigurare respectiv incendiu, trăsnet, explozie, căderea aparatelor de zbor, fum, gaz, vapori, cutremur și alte calamități naturale.
”Noi nu avem un cult al asigurării bunurilor, poate plecând și de la istoricul nefast de după Revoluție, unde au fost foarte multe probleme cu asiguratorii, pe poliție RCA sau alte feluri de polițe, care nu s-au onorat, oamenii nu au fost despăgubiți deși așteptările lor au fost să fie despăgubiți. Toți am auzit de polițe de la anumite companii care au intrat în faliment”,
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiul Botoșani
Anul trecut a intrat în faliment cea mai mare societate de asigurări din România, Astra Asigurări, 60.000 de dosare de daună fiind deschise de cei afectați.
Companiile Astra şi Carpatica Asig au intrat în faliment, iar City Insurance şi Euroins au intrat în proceduri speciale impuse de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
În urma intrării în procedură de faliment a Carpatica Asig, în iulie 2016, pe piaţa RCA au rămas doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig - Vienna Insurance Group, Groupama şi Uniqa.
Potrivit analizei ASF - care include datele aferente companiei Carpatica, încă activă pe piaţă în acea perioadă -, în perioada ianuarie - iunie 2016, societăţile de asigurare au avizat 135.709 dosare de daună pentru poliţe de asigurare obligatorie auto RCA, dintre care 86,6% pentru daune materiale, 2,6% pentru vătămări corporale/decese şi 10,8% dosare de regres - în care firma de asigurare plăteşte pe CASCO o reparaţie, iar apoi îşi recuperează banii de pe asigurarea RCA a şoferului vinovat.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Botoșănean găsit înghețat în casă transportat în comă la Urgențe
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Valeriu Iftime apelează la onoarea directorilor de la Apă: Oameni buni, dați-vă demisia – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Tineri avertizați de polițiștii locali după ce s-au „așezat” pe o bancă
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Marius Budăi: PSD este garanția creșterii veniturilor românilor!
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Intervenție la lăsarea nopții, muncitorii de la Apă au remediat avaria
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024