(P) GMAT a fost creat de organizația Graduate Management Admission Counsil (GMAC) în 1953 în Statele Unite. Este administrat de Serviciul de Testare Educațională (ETS), care elaborează programele, iar compania Pearson VUE se ocupă de desfășurarea testelor.
Este un test standardizat destinat pentru cei ce doresc să intre la o universitate străină, în special o școală de afaceri pentru programul de master sau pentru un program MBA, fiind unul din criteriile de selectare a aplicanților. Membrii comisiei de admitere folosesc rezultatele GMAT pentru evalua capacitatea academică a examinatului și pregătirea lui pentru a primi o educație superioară în domeniul finanțelor, afacerilor, economiei și managementului.
Astăzi testul se desfășoară în 114 țări ale lumii, cu peste 6000 de programe educaționale.
GMAT poate fi susținut în cele mai mult de 600 de centre specializate de testare pe calculator deschise în lumea întreagă. În România este un singur astfel de centru situat în București, la Computerland. Din păcate, activitatea centrului a fost suspendată până la data de 19 mai, ca urmare a măsurilor luate pentru protecția contra Coronavirusului.
Pasul întâi pentru trecerea examenului este înscrierea pe site-ul oficial GMAC, după care aplicantului i se atribuie data de testare și un număr personal de identificare. Testul poate fi susținut repetat, o dată pe lună, dar nu mai mult de 5 ori în 12 luni.
Costul testului este de 250 de dolari plus 60 de dolari TVA în România. Rezultatele obținute sunt valabile 5 ani, iar datele participanților sunt stocate timp de 10 ani în baza de date GMAC.
Secțiunile testului
Evaluarea scrierii analitice - un subiect de tratat în 30 de minute. Sarcina este de a scrie un scurt eseu în care trebuie analizată critic o afirmație dată. Nu este necesară exprimarea proprii opinii. Aici se evaluează capacitatea pretendentului de a raționa critic și de a organiza corect ideile. Pentru această probă se atribuie de la 0 la 6 puncte.
Etapa a doua, raționament integrat, este o probă relativ nouă, ce a apărut în 2012. Ea constă din 12 întrebări, la care trebuie de răspuns în 30 de minute. Sarcina este de a analiza informații prezentate din surse și în forme diferite: grafice, texte, tabele, în formă digitală. Se pot acumula 1 - 8 puncte.
Secțiunea matematică (cantitativă) este formată 37 de întrebări cu opțiuni multiple și durează 75 de minute. Examinatul trebuie să analizele datele și să-și expună concluziile folosind abilitățile de raționament. Aici este necesară aplicarea cunoștințelor de bază din domeniul matematicii. Pot fi acumulate 0 - 60 de puncte.
Secțiunea verbală conține 41 de întrebări și se dau 75 de minute pentru rezolvare. Se cere de a răspunde la o serie de întrebări pe marginea unui text. Se testează abilitatea de a înțelege un text, de a extrage argumente și cunoașterea gramatici engleze. Numărul de puncte este de la 0 la 60.
Pentru examenul GMAT pot fi acumulate 200 - 800 de puncte. Evaluarea scrierii analitice este verificată de două ori, iar rezultatul final este media acestora. Evaluatorii sunt profesori de colegii sau universități. Ei iau în considerație următoarele criterii:
● numărul de idei enunțate;
● relevanța și puterea de convingere a argumentelor și exemplelor aduse;
● corectitudinea gramaticală a textului scris în engleză.
Unii pretendenți recurg la resurse specializate, precum samedayessay.com, pentru a scrie un eseu, care să corespundă acestor cerințe. Este important, deoarece instituțiile de învățământ pot cere copii ale acestor eseuri.
Acesta este nu doar o simplă versiune computerizată a unui test pe hârtie. Computerul selectează întrebările ulterioare și gradul lor de dificultate în dependență de corectitudinea răspunsurilor precedente, cele corecte sunt urmate de întrebări mai dificile și invers. Punctajul primit depinde de cât de complicate sunt întrebările. Examinatul trebuie să se străduie să rezolve maximal corect, dar, în același timp, să lucreze în tempou alert pentru a reuși să parcurgă toate întrebările. Cele rămase fără răspuns, influențează mult scorul final.
Rezultatele testului sunt incluse în dosarul aplicantului pentru a fi trimis la instituțiile alese.
Cutremur la „Apă”, s-a cerut demiterea întregului Consiliu de Administrație – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 19, 2024
O nouă categorie de clienți la Modern Calor: În premieră avem în municipiul Botoșani...
Oana Sava
Nov 19, 2024