Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.
Un om care a făcut însă ceea ce pentru Botoșani, deși trăim în democrație, pare însă șocant: și-a exprimat clar sprijinul pentru câțiva pretendenți la funcția de primar.
Și pare șocant fiindcă timp de 30 de ani, oamenii de afaceri, fie ei mai mici sau mai mari, au evitat cu obstinație în acest colț de țară să își exprime public opinia politică, să laude ori să critice un candidat, de frica represaliilor.
Pentru că da, am avut la Botoșani câteva falimente răsunătoare, firme puse la pământ și oameni lăsați pe drumuri, fiindcă patronii ”au fluierat în biserică”, în ”arena politică” mai exact.
Amintind parcă de filmul ”Eu când vreau să fluier, fluier”, Valeriu Iftime s-a încăpățânat însă și a făcut acest lucru și nu doar cu un singur aspirant la un mandat de ales local, ci chiar cu trei. Ba chiar a mers și la emisiuni televizate cu doi candidați la președinția Consiliului Județean.
Și am auzit o mulțime de lideri politici întrebându-se consternați: ”ce l-a apucat?”
Ei, la trei decenii după revoluție, la Botoșani ne aflăm în situația în care normalul este anormal, iar anormalul a devenit normal.
Iar normal ar fi nu doar ca Valeriu Iftime să vorbească. Ar trebui să prindă glas și, de exemplu, Gheorghe Ciubotaru, Tonino Boldea, Cornel Șfaițer, Carmen și Dumitru Solomonescu și alții ca ei. O mai face Florian Moruzi din când în când. Și mai nou, Cătălin Silegeanu, dar el candidează și rămâne de văzut dacă nu îi piere glasul după alegeri.
Într-o democrație, fie ea chiar și una mai defectă cum este cea românească, anormal trebuie să fie atunci când taci. Să taci și să înghiți. Și să taci pentru că îți este frică.
Elsaco Electronic, Vestra și Simetrix sunt firme din grupul ”Elsaco” prezidat de Valeriu Iftime. Cumulat, în 2019 și 2020 cele trei companii au plătit taxe și impozite la bugetul de stat și bugetul local de peste 31 milioane de lei. Sau, dacă vreți, de 6,5 milioane de euro. Iar aceste trei companii își au toate sediul în comuna Mihai Eminescu, astfel încât undeva la 260.000 de lei au fost plătiți bugetului local. Dublați sau triplați sumele de mai sus pentru a avea o imagine întinsă în timp a contribuției la buget a amintitului grup de firme, care bănuiesc că este cel mai mare contributor la bugetul de stat din amintita comună.
Și atunci, dacă nici cel mai mare plătitor de taxe și impozite dintr-o localitate nu are dreptul să vorbească, mai are cineva dreptul să deschidă gura? Din banii unor astfel de firme s-au asfaltat drumuri, s-au schimbat becuri, s-au asigurat cofinanțări pentru proiectele europene. Și da, încă mai avem atâtea drumuri fără asfalt și atâta sărăcie tocmai fiindcă firme precum acestea sunt atât de puține la Botoșani.
Iar demn de menționat este că firmele menționate sunt doar o parte a celor controlate de omul de afaceri, celelalte își au sediul în municipiul Botoșani, iar cifra anuală de afaceri per total grup este de ordinul zecilor de milioane de euro. Sigur, aici se poate deschide o discuție de genul ”câți din acești bani vin din contracte cu statul?”, însă pentru noi botoșănenii trebuie să primeze altceva: toate companiile grupului își au sediul în județul Botoșani, iar 95% din venituri sunt realizate în restul țării. Cu alte cuvinte, banii se încasează prin București, Oradea, Suceava, Brăila, dar taxele și impozitele se plătesc la Botoșani.
Și vorbim de milioane și milioane de euro plătiți anual.
Dacă și un asemenea om, care mai este și președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, trebuie să tacă, iar niște oameni care trăiesc de-o viață pe funcții publice, dezvoltând afaceri uluitoare pe spatele statului, trecute pe numele a tot felul de nepoți, surori, neveste și altele asemenea, își permit să îl amenințe, înseamnă că democrația a pierit pe aceste meleaguri. Și înseamnă că toți ceilalți, afaceriști mai mici sau mai mari, lucrători la stat sau privat, doctori, economiști, profesori, ingineri, trebuie să se ascundă după birou când trece primarul sau șeful CJ prin zonă.
Pe la sfârșitul primăverii câțiva medici au protestat la Consiliul Județean. Nici nu mai contează motivul, contează reacția unor lideri politici: ce mai vor și medicii ăștia? Să își vadă de bolnavii lor.
Zilele acestea, un alt lider politic a răbufnit (în privat bineînțeles, că e campanie și se abține în public semianalfabetul care amenință jurnaliștii pe la 10 noaptea), după ce o profesoară a luat din nou atitudine față de unele măsuri aberante din școli: ce mai vor și profesorii ăștia? Să își vadă de elevii lor.
Oameni buni, această este societatea ideală. Este însă societatea ideală doar pentru niște golani politici care ne conduc de vreo 20 – 30 de ani și care își tot schimbă partidele între ei, dar care în realitate rămân aceiași oameni. Pentru ei societatea ideală este cea în care medicii își văd doar de bolnavi, profesorii doar de elevi, afaceriștii numai de firmele lor, iar politicienii în continuare de jecmăneala... pardon, de politica lor.
PS: Botoșăneanul va publica în această săptămână un interviu cu Valeriu Iftime în care omul de afaceri își explică decizia de a se implica în campania pentru alegerile locale, interviu care se termină cu un anunț făcut poate în premieră de președintele Camerei de Comerț.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024