Ieri, 23 august, prefectul Adrian Constantinescu a inspectat o bună parte a frontierei de stat, dorind să vadă la faţa locului care sunt problemele cu care se confruntă poliţiştii botoşăneni ce supraveghează şi controlează trecerea spre cele două state vecine.
Dacă dotările tehnice sunt suficiente, Serviciul Judeţean al Poliţiei de Frontieră nu stă la fel de bine şi cu personalul din teren. Poliţiştii au în pază 243 de kilometri de graniţă, din care 72 reprezintă frontiera cu Ucraina, iar 171 de kilometri sunt la graniţa cu Republica Moldova.
În aceste condiţii, unui poliţist ce patrulează de-a lungul frontierei îi revin aproximativ 7 kilometri pe care trebuie să-i supravegheze, gestionând criminalitatea transfrontalieră şi migraţia ilegală. În alte ţări ale Uniunii Europene poliţistul de frontieră are în pază doar 2-3 kilometri de graniţă, ceea ce permite o activitate de prevenţie şi gestionare mult mai eficientă a situaţiilor apărute.
Grănicerii botoşăneni s-au plâns şi de combustibilul insuficient pe care îl au la dispoziţie pentru a-şi desfăşura activitatea, însă cele mai grave probleme constatate de prefectul judeţului sunt la vama Rădăuţi Prut.
Deschis în 2010, punctul de trecere are aceeaşi amenajare provizorie şi condiţiile precare pe care le-a avut la acea dată. Atât funcţionarii serviciului judeţean de frontieră cât şi vameşii sau ceilalţi specialişti delegaţi de alte instituţii implicate în astfel de obiective îşi desfăşoară activitatea în barăci din PVC, care au şi început să se deterioreze. Temperaturile exterioare extreme îngreunează mult desfăşurarea activităţii, atât vara cât şi iarna, lipsa unui sediu făcând imposibilă dotarea vameşilor cu aparatură de scanare. „
Voi transmite autorităţilor bucureştene neajunsurile cu care ne confruntăm în asigurarea pazei la linia de frontieră a Uniunii Europene. Este de datoria noastră, ca, prin condiţiile oferite celor care intră şi ies din România, să ne asigurăm că se respectă legile şi că se oferă siguranţa de care românii şi ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene au nevoie”, a declarat
Adrian Constantinescu, prefectul judeţului Botoşani.
Pentru următoarea perioadă au fost programate mai multe întâlniri regionale, inclusiv pe teme de siguranţă a frontierei. Pentru că vor participa şi oficiali ai Guvernului, prefectul de Botoşani va profita şi de aceste ocazii pentru a prezenta situaţiile cu care se confruntă poliţiştii de frontieră din Botoşani.