O lege ce a fost adoptată pe data de 29 decembrie, obligă operatorii de salubrizare la plata unei taxe de mediu de 80 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri, la depunerea pe rampe.
Această taxă se va regăsi în cele din urmă în cea achitată de cetățeni către operatorul de salubrizare, în cazul municipiului Botoșani, către societatea Urban Serv.
Pentru a se găsi soluții la această problemă, în această dimineață la Primărie a avut loc o ședință de peste două ore, cu primarul și cei doi viceprimari, city-managerul Adriana Zăiceanu precum și reprezentanții Urban Serv.
”Suntem responsabili, iar problema este identică pentru toate primăriile din țară. Ne întrebăm cum vom acționa. Ca să putem să introducem această taxă de mediu în tarif sau în taxa de salubrizare, în primul rând trebuie să facem un proiect de hotărâre dar care trebuie să fie supus dezbaterii publice”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
La acest moment taxa de salubrizare este de 10,9 lei de persoană pe lună, iar la case taxa este de 9,98 lei de persoană pe lună. Odată inclusă taxa de mediu per tona de deșeuri, obligația financiară a cetățenilor ar urma să crească la 13 lei pe lună.
Ceea ce înseamnă per total 312 lei pentru o familie cu doi membri, 468 de lei pentru una cu un copil, respectiv 624 pentru botoșănenii care au doi copii.
Adică mai mult decât impozitul la o mașină cu o capacitate cilindrică de până în 2000 cmc și mai puțin decât impozitul pe locuință sau alte dări similare.
”Intenția noastră este să avem o discuție cu proprietarii depozitului, cu Consiliul Județean pentru că se spune în felul următor, taxa poate să o plătească proprietarul sau operatorul depozitului. Nouă ne-ar conveni să o plătească proprietarul, adică CJ, pentru că atunci nu ar mai fi purtătoare de TVA”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Primarul a adus și o serie de critici vis a vis de modul de lucru al operatorului, respectiv SC Diasil Service Suceava care a câștigat prin licitație administrarea depozitului ecologic de la Stăuceni.
”Proprietarul să discute cu operatorul pentru că din păcate și acum în loc să lucreze cu 40 de oameni, ei sunt în continuare 12 oameni. Nu dau drumul la banda de selecție și sortare a gunoiului și acolo sunt niște probleme. Ei știu să ceară numai bani”,
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Proiectul privind sistemul integrat de management al deșeurilor din județul Botoșani a avut o valoare totală de aproximativ 34 milioane de euro. Suma impresionantă care a fost absorbită de autoritatea județeană ar fi trebuit, în teorie, să aducă un plus valoare la nivelu de trai al botoșănenilor de la orașe sau de la sate deopotrivă. În schimb, odată cu deschiderea acestui depozit ecologic de la Stăuceni, a crescut și nivelul taxelor pe care trebuie să le achite populația la gunoi.
Și va mai crește.
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024