Actuala guvernare prin fondul de rezervă pentru asigurarea acestor plăți.
Și cum pentru anul viitor mai sunt preconizate majorări salariale însemnate, cum era de așteptat, guvernanții își îndreaptă întreaga lor atenție către mediul privat pe care „să-l mai stoarcă” de niște bani.
O modificare la Hotărârea de Guvern cu nr. 804/2017 care urmează să intre în vigoare din luna februarie 2019 îi obligă și pe taximetriști să se doteze cu case de marcat electronice. Unele agreate și omologate de Ministerul Finanțelor și comercializate la anumiți dealeri. Sumele care ar urma să fie redirecționate către bugetul de stat nu sunt deloc de neglijat.
Oficial, la Botoșani acest subiect a fost dezbătut la Prefectură, în Comisia pentru protecția consumatorilor, de șeful Serviciului Județean de Metrologie Legală (SJML). Neoficial, taximetriștii ar ști deja de obligațiile legislative, iar unii dintre ei au început deja procedurile.
„Legislația taximetriei va fi modificată, va fi o revoluție în sensul că aparatele vor fi legate online la ANAF, vor transmite toate informațiile, se va ști aproape totul. Este un pic cam în scurt, dar se vor descurca ei. Legea este, tot au fost amânări, dar am înțeles că de la 1 februarie este termenul de înlocuire al aparatului. De ce nu cred că nu se poate? Pentru că nu se pot fabrica într-un timp atât de scurt, un număr atât de mare de aparate”,
Vasile Trofinov, șef Serviciul Județean de Metrologie Legală Botoșani (foto jos)
În România toate persoanele fizice autorizate și-au achiziționat case noi de marcat, în urmă fiind lăsată tagma taximetriștilor.
În jur de 48.000 de taximetriști sunt activi la nivel național.
În municipiul reședință de județ sunt 480 de autorizații eliberate de Primăria Botoșani.
100 de taximetre funcționează la Dorohoi.
Toți cei 580 de taximetriști botoșăneni sunt obligați să-și achiziționeze case fiscale electronice, iar mai apoi să le avizeze, în mai puțin de două luni de zile. Iar costurile nu sunt deloc unele mici.
Pe piață sunt oferite spre comercializare doar două tipuri de case de marcat electronice, una de 1.900 de lei și o alta de 2.800 de lei, mai performantă, ambele autorizate și omologate de Ministerul Finanțelor.
Odată primită stația, este nevoie de avizare la Metrologie, la costuri cuprinse între 50 și 60 de lei.
Efortul minim pentru un taximetrist este așadar de minim 1.950 de lei.
Mai mult decât atât, la Botoșani un singur dealer vinde aceste aparate electronice iar procedura de montare este una de durată. Ceea ce înseamnă că, pe o listă de așteptare de sute de persoane, se poate ajunge cu onorarea cererilor la câteva luni.
„Aceste case se montează foarte anevoios pe mașină. Un dealer autorizat poate să monteze trei, patru case într-o zi. Noi la Botoșani avem un singur dealer, pe linie de taximetrie. Asta ar însemna că, cu acea factură, un taximetrist poate să meargă și până în noiembrie până ce îi vine rândul. Este foarte greu”,
Iulian Bauer, președintele Camerei Taximetriștilor Botoșani (foto jos)
Există și o mică parte bună în această situație și anume un alt act normativ care îi poate „scăpa” pe taximetriști de amenzi usturătoare.
„Pe legea prevenției, un taximetrist care este găsit în trafic și nu are casă de marcat nouă începând cu 1 februarie riscă niște amenzi foarte mari. Dar, este absolvit de vină dacă prezintă la autoritatea de control dovada achiziției unei case de marcat noi. Un precontract sau o factură fiscală privind un avans”,
Iulian Bauer, președintele Camerei Taximetriștilor Botoșani
La nivel național, vorbim de o sumă de 19,5 milioane de euro sau 91 milioane lei, dacă toți cei 48.000 de taximetriști cumpără o casă de marcat ieftină, la 1.900 de lei. Și alte 2,8 milioane care se strâng la bugetul statului, prin serviciile de metrologie, pe partea de avizare.
La Botoșani vorbim despre sume cuprinse între 1,2 și 1,6 milioane de lei noi pentru achiziția caselor fiscale electronice și aproape 35.000 de lei pe partea de taxe la Serviciul de Metrologie.
Click pe VIDEO pentru a vedea cum arată o casă fiscală electronică
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cârligeanu, mesaj de mulțumire și mobilizare pentru Ziua Națională
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Manifestări culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga” - PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Declarația zilei 27 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 27, 2024