Veşti extraordinare anunţate de Guvern pentru turişti.
Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, un act normativ referitor la garantarea pachetelor de servicii turistice, în concordanţă cu o directivă europeană. Soluţiile introduse în actul normativ sunt poliţa de asigurare, scrisori de garanţie bancară şi un fond mutual, poliţele incluzând şi o asigurare a transportului turiştilor aflaţi în străinătate înapoi în România în situaţiile excepţionale.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, prin transpunerea integrală a acestei directive europene se asigură garantarea pachetelor de servicii turistice în proporţie de sută la sută.
„Cea de-a doua ordonanţă simplă adoptată se referă la garantarea pachetelor de servicii turistice. Practic, transpunem în legislaţia naţională o directivă europeană importantă în acest domeniu - este vorba despre directiva europeană 2302/2015. Este o transpunere integrală prin care se asigură garantarea pachetelor de servicii turistice în proporţie de sută la sută. Odată cu transpunerea acestei directive, înlăturăm riscurile de a fi sancţionaţi de către Comisia Europeană. Soluţiile propuse şi adoptate pentru protejarea drepturilor cetăţenilor care contractează pachete turistice sunt: poliţe de asigurare, scrisori de garanţie bancară şi un fond mutual. Aşadar, trei instrumente. Au fost discuţii cu asiguratorii care au pregătit deja un pachet de asigurare pentru agenţiile de turism şi după adoptarea acestui act normativ care transpune directiva europeană urmează faza de implementare, care presupune adoptarea unor acte normative subsidiare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu pengtru Digi24
El a precizat că poliţele de asigurare vor cuprinde şi asigurarea transportului turiştilor români aflaţi în străinătate înapoi în România, în situaţii excepţionale.
Odată cu transpunerea directivei europene în legislația românească se renunţă la plafonarea fondului de garantare care timp de 17 ani a fost de 50.000 dolari. În România sunt 2.500 de agenţii de turism ce însumează o cifră de afaceri de 2,3 miliarde de lei.
Un efect al adoptării actului normativ, anticipat de reprezentanții touroperatorilor, este scumpirea pachetelor turistice, pentru că agențiilor vor fi obligate să aibă fonduri pentru despăgubirea turiștilor în caz de faliment.
Atenție, însă, nu orice excursie se încadrează în definiția ordonanței ca fiind pachet turistic asigurat.
„Vă dau un exemplu, litoralul românesc cu mic dejun nu intră, litoralul bulgăresc cu mic dejun o săptămână sau cu demipensiune nu intră dacă nu are și a doua componentă, respectiv transportul sau rent-a-car sau... nu e pachet. Toate aceste servicii vândute de site-uri și agenții nu intră în scopul directivei”, spunea Dragoş Anastasiu, proprietarul unei agenții de turism, la începutul lunii iulie.