Guvernul nu va mai stabili preţuri de referinţă pentru încălzirea populaţiei şi va permite consiliilor locale să aprobe, conform propriei strategii, un tarif mai mic decât cel solicitat de către furnizor, dar le va obliga să acopere diferenţa doar de la bugetul local, sub sancţiunea sistării altor fonduri.
În prezent statul dă 45% din subvenţie
Potrivit
Mediafax, noile reguli, care vor elimina astfel subvenţia de la bugetul de stat pentru energia termică livrată populaţiei, au fost pregătite sub forma unui proiect de ordonanţă de urgenţă, care va intra în vigoare în luna următoare publicării în Monitorul Oficial. Subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale, Guvernul acoperind de la nivel central până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică. Sistemul este aplicat în baza preţurilor locale de referinţă.
Consiliile Locale, ameninţate cu executarea silită să dea bani furnizorilor
Ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern abrogă însă prevederea care stabileşte că preţurile locale de referinţă pentru fiecare localitate sunt fixate de autorităţile de reglementare, cu avizul ministerelor implicate, şi permite în schimb CL să aprobe preţuri locale la energia termică facturată populaţiei mai mici decât preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a agentului termic livrat. În acelaşi timp însă, ordonanţa impune autorităţii locale să acopere doar din bugetul local, nu şi din cel central, sumele reprezentând diferenţa dintre preţul energiei livrate de către furnizor şi preţul local aferent energiei termice facturate populaţiei.
"În cazul în care autorităţile executive nu cuprind în bugetul local aceste sume sau nu efectuează plata acestor sume către furnizorii de energie termică, la sesizarea scrisă a acestora, direcţiile generale ale finanţelor publice dispun sistarea alimentării cu cote defalcate din impozitul pe venit până la efectuarea plăţilor", se arată în
proiectul de ordonanţă.
Guvernul prevede încă doi ani de subvenţionare locală a sistemului
Modificările sunt pregătite spre aprobare sub forma unei ordonanţe de urgenţă, cu argumentul că furnizorii de energie termică trebuie să cunoască din timp aceste prevederi pentru a-şi stabili propria strategie de pregătire a sezonului rece 2011-2012.
"Prin aceste modificări se vor asigura premisele unei pieţe concurenţiale normale, astfel încât operatorii economici să întreprindă toate măsurile pentru retehnologizarea sistemului, restructurare şi încasarea la timp a facturilor. În ceea ce priveşte impactul financiar la nivel local, apreciem că, pe următorii ani autorităţile locale vor acorda sprijin în continuare populaţiei, în vederea suportabilităţii facturii la energia termică", se mai arată în
document.
Lovitură de zeci de peste un milion euro la Modern Calor
Anunţatul act normativ va avea un efect însemnat asupra furnizorului de căldură de la Botoşani. Numai pentru acest an SC Modern Calor SA şi-a prevăzut în buget 4,92 milioane de lei
(foto jos), adică peste un milion de euro venituri din subvenţia de la bugetul de stat. Aceasta după ce, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat pentru anul precedent, statul îşi programase să dea numai în 2010 subvenţie de 6,47 milioane de lei. Efortul bugetului local este şi mai consistent. Atât în 2010, cât şi în 2011 sumele planificate pentru susţinerea sistemului centralizat de căldură s-au ridicat la circa 12 milioane de lei, adică în jurul a 3 milioane de euro, fiind practic cea mai mare cheltuială suportată din veniturile proprii ale municipalităţii.