În noua reformă instituțională a Guvernului Cîțu se află și un demers legislativ prin care directorii din fruntea instituțiilor publice deconcentrate să poată fi schimbați odată cu schimbarea politică a guvernării.
În acest sens s-a gândit un act normativ prin care șefimea de la deconcentrate să nu mai aibă continuitate pe perioadă nelimitată, ci contracte de mandat.
Nu este cimentată la acest moment perioada exactă a unui astfel de mandat, inițiativa fiind în lucru.
„Orice conducător de instituție să aibă un mandat de 3 sau 4 ani, în contextul reformei instituționale care a început în instituțiile publice”, explică demersul prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor.
Iar motivul ar fi ca acești directori care la schimbarea guvernării nu pot fi schimbați fiind în proporție de 80% cu concurs pe posturi, „să poată face politica Guvernului” și astfel să poată fi nominalizați pe funcții cei care corespund politic.
Proiectul „este pe masa Guvernului”, mai spune Dan Nechifor și nu se știe forma sub care va fi adoptat.
„Nu știu forma care să o să fie, Ordonanță de Urgență sau Hotărâre de Guvern dar teoretic ar trebui să fie Ordonanță de Urgență, că toate modificările care s-au făcut pe Codul Administrativ, au fost făcute prin Ordonanță de Urgență ale Guvernului”,
Dan Nechifor, prefect
De altfel, intenția a fost anunțată deja de premierul Florin Cîțu, în presa națională.
„Voi propune luni în coaliţie ca în administraţia publică locală şi centrală anumite funcţii de conducere, cum ar fi cea de director general, de secretar general, de secretar general adjunct, să fie pe mandat. Mandat de maxim 6 ani, la 3 ani cu reînnoirea mandatului, cu evaluare, exact cum se întâmplă în toate ţările dezvoltate în administraţia publică, mandat după care vei avea reevaluarea. Vă dau un exemplu: dacă eşti secretar general într-un minister, legat de ministru mandatul, când vine un nou ministru trebuie să fii reconfirmat. Trebuie să începem să avem o administraţie publică responsabilă”,
a precizat Florin Cîţu
Mai departe, el a adăugat că aceste funcții vor fi ocupate printr-o ”rotație” în sensul în care după două mandate de director, ocupantul acestei funcții să fie mutat într-un alt departament. Iar scopul ar fi acela că se dorește „un aparat de funcționari publici performant, care să fie evaluați transparent și remunerați în funcție de performanță”.
Astfel s-ar încheia și ipocrizia acelor politicieni care își arogă merite de funcționari publici cu concurs, deși la concursurile promovate au avut largul sprijin al partidului.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Burse școlare 2025: Mai mulți bani pentru elevii olimpici de anul viitor
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Bărbat căzut în curtea casei sale, salvat de doi polițiști botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
O biserică din Botoșani, cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“, va fi în sărbătoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Doliu la Stațiunea Popăuți și Asociația Moldoovis: Clipe de adâncă tristețe
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Vești bune înainte de Crăciun: CINE sunt cei care ar putea lua două pensii în luna decembrie
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024