Ordonanța de urgență prin care șoferii care refuză testarea antidrog să rămână fără permis până la ieșirea analizelor de sânge va fi modificată în ședința de Guvern de astăzi, programată să înceapă la 11:00.
Potrivit antena3.ro noul proiect de OUG prevede situațiile în care șoferii își vor primi înapoi permisul de conducere. Acestea sunt următoarele:
„Permisul de conducere retras (...) se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absenţa în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.
Permisul de conducere reținut ca urmare a testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive se restituie în baza rezultatului analizei probelor biologice prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a probelor biologice.
Persoana (...) poate solicita polițistului rutier să i se recolteze probe biologice în cadrul unităților sau instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.
Stabilirea prezentei in organism de substante psihoactive se face în institutiile medico-legale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătatii.”
Potrivit proiectului pus în transparență de MAI, normele de aplicare a legii se inițiază n termen de 5 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgentă de către Ministerul Sănătății si Ministerul Afacerilor Interne.
Modificările par să rezolve problema doar la suprafață însă. Doctorii legiști atrag atenția că polițiștii nu au cunoștințele medicale necesare pentru a stabili dacă un șofer este, sau nu, drogat.
O altă problemă rămâne corectitudinea testelor antidrog folosite de Poliția Română, iar a treia problemă este reprezentată de faptul că Poliția Română nu are laboratoare în care să testeze șoferii.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat deja că nu va accepta ca Poliția Română să aibă propriile laboratoare de testare. INML va fi în continuare responsabil pentru asta iar statul va cheltui 40 de milioane € pentru dotarea cu aparatura necesară. Acești bani vor fi luați de la Banca Mondială.
Bucuria copiilor: S-a deschis parcul de distracții din centrul orașului
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
ATENȚIE la furturile din genți și buzunare pe perioada sărbătorilor
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Produs UNIC lansat astăzi la Farmacia Anca: Cu toții ne dorim să arătăm mai bine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Sergiu Bălășcău
Dec 22, 2024
SURSE: PNL vrea alegeri prezidenţiale în martie, Ilie Bolojan - Premierul va fi propus de PSD
Redacția Botoșăneanul
Dec 22, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile