Guvernul Tudose vrea legiferarea unui nou contract de muncă.
Este vorba de cel de tip teleworking, respectiv munca de la distanta folosind tehnologia informatiei, potrivit unui proiect de lege supus dezbaterii publice de Executiv.
”Prin prezentul proiect de act normativ se va realiza flexibilizarea si adaptarea relatiilor de munca la realitatile socio-economice actuale, in raport cu evolutia dinamica a pietei muncii si se vor stabili avantaje, atat pentru salariat, cat si pentru angajator. Mai precis, pentru angajator se vor reduce costurile administrative in vederea inchirierii spatiilor, cheltuielile cu utilitatile, consumul de carburant, precum si parcul auto. In ceea ce il priveste pe salariat, avantajele constau in eliminarea costurilor de bani si de timp cu deplasarea de la si pana la sediul angajatorului, precum si libertatea alegerii locului de munca si valorificarea timpului de lucru, in vederea imbunatatirii echilibrului intre viata profesionala si cea personala”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege initiat de Ministerul Muncii.
Potrivit documentului, pentru categoriile de locuri de munca in care se utilizeaza tehnologia informatiei si comunicatiilor, proiectul de act normativ instituie un drept si nu o obligatie, in sensul stabilirii consensuale de catre parti a locului de desfasurare a activitatii salariatului.
In prezent, un element obligatoriu al contractului individual de munca il constituie locul muncii. Potrivit Legii securitatii si sanatatii in munca nr.319/2006, prin loc de munca se intelege locul destinat sa cuprinda posturi de lucru, situat in cladirile intreprinderii si/sau unitatii, inclusiv orice alt loc din aria intreprinderii si/sau unitatii la care lucratorul are acces in cadrul desfasurarii activitatii.
De asemenea, Codul muncii prevede si posibilitatea de a lucra de acasa cu contract de munca la domiciliu, insa principala particularitate a acestui contract de munca este ca atributiile de serviciu se executa la domiciliul salariatului, locul muncii fiind in aceasta situatie domiciliul acestuia.
”In anul 2002, la Bruxelles a fost incheiat intre partenerii sociali un acord-cadru european privind teleworkingul (tele -munca). Potrivit acordului-cadru, teleworkingul este definit ca o forma de organizare si/sau de indeplinire a sarcinilor, folosind tehnologia informatiei, in contextul unui contract de munca/a unei relatii de munca, in care activitatea care ar putea fi efectuata si la sediul/spatiile angajatorului, este efectuata in mod regulat in afara sediului/spatiilor respective. In opinia partenerilor sociali, teleworkingul este atat un mijloc pentru companii de a-si moderniza organizarea muncii, precum si un mijloc pentru salariati de a-si reconcilia munca si viata sociala”, se mai arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.
Masura de reglementare a activitatii de tele-munca este prevazuta in programul de guvernare.
Masura a fost vehiculata si in 2007, de ministrul Muncii de atunci, Paul Pacuraru. El a sustinut, la o conferinta internationala care s-a desfasurat la Venetia, promovarea utilizarii tehnologiei informatiei si a comunicarii ca instrumente care sa permita modernizarea modului de lucru (teleworking), extinderea masurilor de protectie specifice salariatilor si asupra categoriei lucratorilor independenti, dar si masuri de imbunatatire a combaterii muncii nedeclarate. (Sursa: Bzi)
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024