În urmă cu aproape un deceniu, percheziţii care vizau ridicarea unor documente privind reciclarea de deşeuri petroliere ajungeau până la Botoşani.
Așa cum reiese dintr-un document publicat pe portalul oficial al Primăriei Ovidiu, din județul Constanța, un investitor intenționează să întocmească un Plan Urbanistic Zonal pentru Insula Ovidiu, care ar putea reglementa construirea unui hotel care să aibă înălțimea de până la 20 de metri.
Este vorba de Insula Ovidiu SRL, o societate controlată de un cunoscut om de afaceri de la malul mării, care a depus un proiect în consultare pentru propunerile preliminare ale viitorului PUZ cu scopul investițional pentru valorificarea sustenabilă a potențialului turistic al insulei Ovidiu.
Consultarea publică a avut loc deja, între 30 mai 2022 până la 23 iunie 2022, la Primăria Ovidiu. Momentan, nu au fost depuse alte documente la alte instituții ce vizează reglementarea și avizarea.
Terenul care a generat PUZ și pe care urmează să fie edificată construcția dacă primește toate avizele și autorizațiile necesare are o suprafață totală de 17.228 mp. Pe terenul aferent se află, în prezent, mai multe construcții, fiind vorba de restaurante, terase și alte astfel de servicii, potrivit Ziua Constanța.
Firma are sediul social în localitatea Ovidiu, pe Insula Ovidiu, fiind înființată în anul 2004. Asociat unic și administrator este Cătălin Marian Livadariu. În anul 2021, cu șase angajați, firma a avut o cifră de afaceri de 18.592.830 lei, profitul fiind de 37.595 lei. Diferența este mare față de anul 2020, când cifra de afaceri era de 2.001.000 lei, iar profitul a fost de 169.040 lei.
Cătălin Marian Livadariu mai apare în societățile Liv Agro Grup SRL Constanța, Filiala Dorohoi, firmă cu o cifră de afaceri de peste 16 milioane de lei, unde administrator este Ana Popa, cât și în Proagro SRL, firmă cu o cifră de afaceri de 280 milioane de lei, unde administrator este Costel Roșca. Totodată, el a mai fost asociat și în Magnum Agromar SRL și Recycling Slop LTD Inc SRL, ambele companii fiind, în prezent, radiate.
În anul 2014, debarcaderul Insulei Ovidiu, împreună cu debarcaderul de pe celălalt mal al lacului, de lângă Cazino-Mamaia, și un al treilea debarcader de la același cazino au fost cumpărate de Livco Stil SRL, contra sumei de 15.000 euro, de la SC Agrement SA Mamaia. Livco Stil a cumpărat de la Mamaia SA si nava de pasageri Ilfov, cu 9000 euro. Firma Livco Stil SRL este deținută de Trandafira Livadariu, soția lui Stelian Livadariu, fratele mai mare al lui Cătălin Livadariu.
Firma radiată Recycling Slop LTD Inc SRL era deținută de Cătălin Marian Livadariu în proporție de 50%, restul părților sociale fiind deținute de Racz Laszlo Mihaly. Cel din urmă a mai fost asociat și alte două firme radiate – Darom Oil SRL și Green Oil SRL, ambele din Botoșani. În prezent, este asociat în Delta Fishing Resort SRL, firmă din Tulcea, unde deține 90% din părțile sociale, alături de Iulian Hîncu.
În urmă cu aproape un deceniu, au fost percheziţii ce au vizat ridicarea unor documente privind o altă afacere a fraţilor Livadariu şi anume reciclarea de deşeuri petroliere. În 2011, ofiţerii coordonaţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au ajuns pe Insula Ovidiu. Surse neoficiale vorbeau la momentul respectiv că acţiunea era desprinsă dintr-un dosar instrumentat iniţial de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi declinat ulterior, când s-a stabilit că prejudiciul este prea mare, în favoarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Tot pe surse, s-ar părea că firma vizată de anchetatori ar fi SC Recycling Slop LTD Inc, înfiinţată în octombrie 2009 de Cătălin Marian Livadariu şi Laszlo Mihaly Racz, ultimul fiind domiciliat în Austria.
Procurorii DNA au percheziţionat birourile şi două maşini de lux parcate lângă debarcader, în prezenţa a doi dintre cei trei fraţi Livadariu, aduşi de mascaţi cu dubele.
Conform cotidianului România Liberă, anchetatorii bucureşteni investigau „comercializarea ilegală de produse energetice aflate în regim suspensiv de plată a accizei de către SC M&D Sea Farers SRL Constanţa, în calitate de furnizor, şi SC Romeco International SRL şi SC Texas Grup Oyl SRL Slobozia".
Ulterior, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fraţii Ion şi Stelian Livadariu, împreună Peter Attila Racz, fratele lui Laszlo Mihaly Racz.
Concret, în perioada 2009-2010, gruparea coordonată de Racz s-a folosit pentru realizarea fraudei de un antrepozit fiscal din Slobozia, SC Texas Group Oyl SRL. Sub pretextul fabricării unui produs finit, petrotex, pentru care acciza este mult mai mică, firma a achiziţionat motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. Concomitent, administratorul a evidenţiat în contabilitate achiziţii fictive de păcură neconformă de la firme fantomă, chipurile ca materie primă necesară fabricării de petrotex. În continuare, pe baza unor documente contabile false, în contabilitatea Texas Grup Oyl Slobozia au fost înregistrate vânzări de petrotex către firme "fantomă", însă în realitate motorina tip Euro 5 a fost comercializată fără plata accizelor către societăţi comerciale care deţin staţii de distribuţie carburanţi din judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila, prin intermediul unor alte societăţi fantomă cu sedii în România, Bulgaria şi Ungaria.
Banii obţinuţi din tranzacţii erau plimbaţi tot prin conturile unor alte firme fantomă, controlate de grupare, şi scoşi în final pe baza unor justificări fictive cum ar fi achiziţia de cereale sau fier vechi sau ca datorii către persoane fizice.
Prejudiciul creat de grupare bugetului de stat se ridică la 87.386.308 lei, echivalentul a 20 milioane de euro, reprezentând accize, TVA şi impozit pe profit.
În total, procurorii au trimis în faţa instanţei 15 persoane dintre care, acum, opt au primit pedepse cu executare. Alături de Racz, și fraţii Ion şi Stelian Livadariu din Dorohoi, proprietarii unui complex turistic din Mamaia.
De asemenea, instanţa i-a obligat pe cei condamnaţi să achite, în solidar, întreaga pagubă de 87.386.308 lei, încheie sursa citată.
Speranța lui Iftime „s-a rupt” în ultimul meci amical: Este supărarea noastră
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Jandarmii au lansat o campanie națională pentru proteste pașnice – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Românii vor putea călători fără viză în SUA de la sfârșitul lunii martie
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Botoșănean REȚINUT seara trecută: Extrem de beat a rănit un șofer care circula regulamentar
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Renault 5 e-tech electric desemnată “mașina anului 2025”
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile