Pădurarii ocoalelor silvice de la Botoşani încă au de furcă cu hoţii de lemne care obişnuiesc să se aprovizioneze cu material lemnos pe perioada iernii fără a achita nici un ban. Potrivit conducerii Direcţiei Silvice, pe raza judeţului se practică mai ales furtul de subzistenţă, nefiind tăiate cantităţi uriaşe de lemn.
Cele mai fierbinţi zone ale judeţului unde furturile sunt mai numeroase sunt comunităţile sărace unde oamenii nu au venituri pentru a-şi cumpăra lemne. Ei folosesc materialul lemnos mai ales pentru gospodăriile proprii şi nu pentru a scoate beneficii financiare.
„
Sunt multe zone tradiţionale, zona Balta Arsă de la Corni este o zonă tradiţională, zona Guranda de la Ocolul Truşeşti, Ibăneşti la Dorohoi. Anul acesta şi pe la Ştefăneşti au fost probleme, dar cam astea în mare sunt zonele”, a declarat
Sorin Corduneanu, directorul Direcţiei Silvice.
Partea bună este faptul că anul acesta faţă de anii anteriori furturile de lemn s-au mai redus. Asta mai ales din cauza faptului că, pierderile din fondul forestier le sunt imputate pădurarilor care au sarcina de a păzi pădurile de pe raza judeţului. Anul trecut s-au tăiat legal peste 600 de metri cubi de lemn, în timp ce anul acesta cantitatea a fost de puţin peste 420 de mc.
[[banner]]
„Eu am mai dispus nişte supracontroale în afară de controalele ordinare, am mai trimis la fiecare ocol şi canton şi am verificat modul în care s-a efectuat controlul sau dacă s-au mai produs între timp tăieri ilegale. Dar nu au fost găsite probleme deosebite”, a mai spus
directorul de la Direcţia Silvică.
Cert este faptul că, mai ales în mediul rural, pădurea este o sursă de venituri pentru populaţia din comunităţile aflate lângă păduri, fenomenul presiunii asupra pădurii fiind unul continuu din primăvară cu strângerea ghioceilor până la floarea de tei când sunt rupte ramuri întregi din copaci.
(G.E.)
CITEŞTE:
Nemţii îndrăgostiţi de fructele de pădure de la Botoşani: 100 de tone exportate