Lumina Sfântă s-a aprins la miezul nopții și la capătul orașului vestind Învierea Domnului Iisus Hristos. Nu departe de ruinele a ceea ce era odată zona industrială a orașului și foarte aproape de așa-numitele ”cămine de nefamiliști” în care se chinuiesc să trăiască familii întregi.
Iar aceste familii au umplut curtea Bisericii ”Sfântul Ioan Iacob” construită pe strada Cornișa, nu departe de locul în care pământul a luat-o la vale în sensul cel mai propriu al cuvântului. Au stat care pe unde au putut, inclusiv printre mormintele ”Cimitirului Săracilor”, așa cum a intrat în conștiința botoșănenilor. Dar ”săracii” de pe aici au o biserică frumoasă, care tocmai a fost sfințită vara trecută de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Și poate unii dintre ei sunt săraci ”materialicește”, dar sunt tare bogați spiritual și sufletește. Nici nu s-au împins și nici nu s-au călcat pe picioare când au auzit îndemnul ”Veniți de luați Lumină”. Au luat-o în liniște și când preotul a vestit ”Hristos a Înviat” au răspuns într-un singur glas: ”Adevărat a Înviat”.
Slujba a avut loc în biserică, însă la miezul nopții, după ce luminile s-au stins pentru a fi întâmpinată Lumina Domnului, preotul a citit din Sfânta Evanghelie la intrarea în lăcașul de cult.
Apoi, a parcurs cuvântul trimis de IPS Teofan la Sărbătoarea Învierii Domnului, în care au fost atinse câteva dintre probleme dureroase ale Bisericii Ortodoxe Române, precum avortul, eutanasia și căsătoria între persoane de același sex. Și toate dintr-o înțelegere eronată a libertății.
”Se împlinește așadar ceea ce Sfântul Apostol Pavel îndemna să nu se întâmple: Fraților, ați fost chemați la libertate, numai să nu folosiți libertatea ca prilej de a sluji trupului, ci slujiți unuia altuia prin iubire. Libertatea de a sluji trupului, adică libertatea de a păcătui în diferite forme se transformă în cele din urmă în cea mai nemiloasă robie. Libertatea fără limite este omorârea libertății, spunea un gânditor occidental. Libertatea dispare atunci când omul, dând frâu liber voinței sale de a face orice dorește, săvârșește păcate. Din ființa liberă omul devine rob în tirania patimilor”,
Pastorala IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Cu candele și lumânări unii oameni începuseră să plece spre case în aceeași liniște în care au venit. Iar preotul încerca să îi întoarcă din drum. Le spunea că va săvârși Utrenia din noaptea Sfintei Învieri și apoi Sfânta Liturghie, iar slujbele vor dura ”două ore și un pic”.
”Vă îndemnăm să rămâneți la Sfânta Slujbă, să vă rugați, să faceți o jertfă o dată pe an rugându-vă împreună cu toți ceilalți aici, în Sfânta Biserică și în curtea Sfintei Biserici pentru ca și Dumnezeu să primească jertfa noastră care se încheie după această frumoasă perioadă de post.
Această noapte este unică. De aceea, fiind o noapte unică, să o facem să fie frumoasă ca până acum și rugându-ne unii cu alții să avem împliniri în tot ce facem.
Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor încât văzând faptele voastre cele bune să-l slăvească pe Dumnezeu cel din ceruri, Amin”,
Constantin Zaiț, preot paroh Biserica ”Sfântul Ioan Iacob”.
Le-a cerut credincioșilor să supravegheze lumina dusă la morminte, dar și acasă pentru ca bucuria să nu se transforme în tragedie și totodată să își supravegheze copiii veniți la slujbă, care reprezintă până la urmă lumina enoriașilor.
A dispărut Larisa! A plecat dimineață la școală și nu a mai revenit acasă
Oana Sava
Jan 13, 2025
„Musica Ricercata”: Lansare de carte anunțată de Memorialul Ipotești cu invitați de seamă
Redacția Botoșăneanul
Jan 13, 2025
FC Botoșani a făcut spectacol în ultimul amical din Antalya
Oana Sava
Jan 13, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile