HRISTOS A ÎNVIAT! Înviere cu peste 1.000 de oameni şi gânduri la creştini prigoniţi,
căsătorii între bărbaţi, baruri şi cluburi : Revărsări de păgânătate
asupra lumii – FOTOREPORTAJ
Peste 1.000 de oameni au participat noaptea trecută la Slujba de Înviere
de la Biserica Sfântul Ilie. Ca și în alți ani, evenimentul religios
s-a desfăşurat în aer liber, însă nu s-a mai amenajat o scenă lângă casa
praznicală, ci a avut loc în aghiasmatarul amenajat lângă lăcaşul de cult.
Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat! din peste 1.000 de piepturi
Anticipând afluxul de credincioşi, cărarea spre locul unde s-a oficiat slujba a fost împrejmuită cu o bandă, însă chiar şi aşa, odată cu apropierea miezului nopţii, tot mai mulţi oameni au pătruns pe spaţiul verde. De altfel, sute de enoriaşi care nu au mai încăput în curte, au stat pe trotuarul vecin bisericii, dar şi lângă blocurile din apropiere. Cu foarte puţine minute înainte de ora 0:00, la aghiasmatar a sosit un călugăr care a adus Lumina Sfântă, după care părintele protopop Lucian Leonte a ieşit în faţa mulţimii cu îndemnul: „veniţi de luaţi Lumină”. Credincioşii oricum începuseră deja să se îngrămădească, unii au urcat şi pe scările clădirii, dar lucrurile nu au degenerat. De altfel, oamenii au rămas în număr mare la Biserica Sfântul Ilie, la 1:45, când părintele protopop a citit Pastorala de Paşti transmisă de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în curte aflându-se încă în jur de 1.000 de oameni. Înainte însă de acest moment, părintele protopop a vestit în repetate rânduri „Hristos a Înviat”, iar mulţimea de credincioşi a răspuns într-un glas: „Adevărat a Înviat”.
"În alte părţi, precum şi la noi adesea, se duce o luptă acerbă pentru a nu fi predate cursuri de religie"
Cuvântul transmis de înalta faţă bisericească de la Iaşi a atins câteva probleme arzătoare ale creştinătăţii de astăzi, precum avortul, căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, creştinii prigoniţi în Siria, eutanasierea, înmulţirea barurilor şi cluburilor.
„Creştinii se confruntă cu împotrivirea, marginalizarea, ridiculizarea şi discriminarea. În unele ţări ale lumii civilizate sunt alungate însemnele creştine din instituţiile publice. În alte părţi, precum şi la noi adesea, se duce o luptă acerbă pentru a nu fi predate cursuri de religie în şcoli. Zidirea de noi biserici, acolo unde acestea sunt de neapărată trebuinţă, atrage atacuri neîncetate care nu se fac auzite însă în situaţia înmulţirii cu zecile de mii a cluburilor şi barurilor sau a altor locuri unde se petrec lucruri pierzătoare de conştiinţă, de suflet şi de familie”, se arăta în pastorala IPS Teofan. CITEŞTE ŞI:
Pastorala IPS Teofan de Crăciun: Să nu iubim cu vorba, numai din gură, ci cu fapta şi cu adevărul
Sunt şi semne încurajatoare
În cadrul acesteia s-a atins inclusiv problema tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, însă s-a încheiat totuşi cu un ton optimist, menţionându-se că, „în pofida acestei revărsări de păgânătate asupra lumii”, apar tot mai multe semne privind conştientizarea pericolului îndepărtării de Dumnezeu. S-a exemplificat cu milioanele de francezi ce s-au unit pentru apărarea familiei şi a copilului şi cu ţări ca Polonia, Ungaria şi Republica Moldova, care au introdus în Constituţiile lor prevederea că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Totodată, s-a amintit şi de respingerea recentă de către Parlamentul European a două iniţiative care ar fi dus la situaţii dezastruoase pentru normalitatea vieţii umane. (S.B.)