Clopotele au răsunat în oraș, străzile au strălucit de lumânările aprinse în noaptea de Înviere. După un an de restricții, cu biserici goale și cimitire ferecate, sărbătoarea Paștilor a adunat din nou sute, mii de creștini în toate parohiile.
Bisericile din municipiul Botoșani au primit credincioșii veniți să ia Lumină, dar și să sfințească bucatele de Paști, pregătite de gospodine după un post de 40 de zile.
La Biserica ”Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani, preotul Petru Fercal a ținut prima slujbă de Înviere după numirea în funcția de protopop de Botoșani.
Sute de oameni au umplut curtea bisericii, printre ei foarte mulți tineri și copii. Nu au lipsit nici persoanele în vârstă, care au fost invitate să aștepte miezul nopții în spațiile pe care parohia le deține (sala de mese sau sala de activități). Acolo au fost invitați și copiii, alături de mamele lor.
Toți creștinii prezenți au purtat măști, însă atmosfera a fost una de pace și liniște în așteptarea celui mai important moment al slujbei: binecunoscuta chemare ”Veniți de luați Lumina!”.
”Ne-a dat Dumnezeu vreme bună, avem un preot vrednic, la care venim de peste 20 de ani. După ce a fost anul trecut, anul acesta eram pregătiți să venim și lângă gardul bisericii, dacă nu ne dădea voie înăuntru”, spune o botoșăneancă, aflată la slujba de Înviere alături de fiica ei adolescentă.
Tinerii veniți din orașe universitare s-au bucurat nu doar de primirea Luminii, ci de întâlnirea cu prietenii, cu foștii colegi.
”E momentul din an când ne revedem aici, la biserică. Anul trecut, cu restricții și cu interzicerea mersului la slujba de Paști, am suferit că nu ne-am mai putut vedea ca altădată. Acum suntem din nou împreună, împreună luăm și Lumina Învierii. Sperăm din suflet să depășim aceste timpuri și să revenim la normalitate”, a rostit Laura, studentă la Cluj.
Cu lumânări aprinse în mâini, creștinii au cântat Hristos a Înviat și au ascultat mesajul transmis de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan.
Care a vorbit, de asemenea, despre reîntoarcerea în Biserică după ”experiența anului trecut”.
”Cu mult dor am așteptat această noapte plină de lumină. Ne-am dorit mult să nu mai trăim experienţa anului trecut, ci să fim împreună, în biserici, la acest „praznic al praznicelor şi sărbătoare a sărbătorilor”. Cât de dureroasă este despărțirea! Cât de grea este depărtarea! Câtă bucurie aflăm în a fi împreună, mai ales în noaptea Învierii Domnului!
În acelaşi timp, ştim bine că necazurile și încercările n‑au încetat şi nu vor înceta să ne asalteze. Suferința și durerea sunt mereu prezente. Constatăm însă o bucurie cu totul aparte care ne cuprinde de Paști. Această bucurie se arată mai ales prin rugăciune și prin mulțumire. Bucuria, rugăciunea și mulțumirea devin stare sufletească în mulți dintre noi. Ea se manifestă printr‑o mai mare deschidere față de semenii noştri, prin mai multă dărnicie, printr‑o inimă mai ușoară”,
IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
Cuvântul ierarhului s-a îndreptat și către cei aflați încă în grea suferință, îndemnând la rugăciune pentru bolnavii din spitale.
”Știm bine că mulţi semeni de-ai noştri sunt cuprinşi de suferinţă. În spitale sunt mulți bolnavi, în lume există multă tristețe, lipsă de rugăciune și stare de nemulțumire. Multele răni din minți și din suflete completează tabloul unei lumi care suferă sub presiunea propriilor neputințe, orgolii și boli.
În fața unei asemenea realităţi, ce avem noi, creștinii, de împlinit? Fiecare, prin cuvânt şi prin faptă, să mărturisească înainte de toate că „nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt!” Apoi, avem datoria implicării în ocrotirea sănătății sufletești și trupești, atât în viața proprie, cât și în cea a semenilor noștri. Ajutorul și respectul pentru ostenitorii din spitale, sprijinirea celor bolnavi, împlinirea cu onestitate a obligațiilor legate de familie și profesie aduc mult bine societății. Acestea toate pot fi împlinite cu adevărat doar dacă le întemeiem pe credința și bucuria în Învierea Domnului Hristos, dacă viaţa noastră devine rugăciune și dacă avem gând de mulțumire”,
IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
Pr. protopop Petru Fercal a rostit propriul mesaj către credincioși, pe care i-a îndemnat să se bucure de ziua Învierii Domnului.
”Totdeauna așa să ne salutăm: cu Învierea Domnului. Acesta este salutul: Hristos a Înviat! Și răspundem: Adevărat a Înviat! Aceasta înseamnă pe de o parte că îl respectăm pe Dumnezeu și mărturisim Hristos a Înviat, în al doilea rând ne salutăm unii pe alții, ne respectăm și dorim să rămânem în comuniunea cu Hristos cel Înviat. Ne bucurăm de acest moment frumos și dăm Slavă lui Dumnezeu că după perioada acestui post îndelungat iată ne bucurăm de ziua Învierii Domnului”,
Pr. Petru Fercal, parohul Bisericii ”Sf. Ioan Botezătorul” Botoșani
De asemenea, preotul a vorbit despre importanța participării la Sfânta Liturghie. Nu a uitat nici de măsurile de protecție.
”Vă îndemnăm să rămâneți la Sfânta Liturghie. Să nu fugim de Domnul, ci să rămânem împreună cu Dumnezeu și să priveghem împreună cu el ca să nu cădem în ispită. De aceea, avem biserica, avem sala de festivități, sala de mese, sunt scaune, pentru ce în vârstă, pentru mame cu copii, ceilalți puteți sta afară, păstrăm distanța, toate măsurile de protecție, ne rugăm cu pace lui Dumnezeu”,
Pr. Petru Fercal, parohul Bisericii ”Sf. Ioan Botezătorul” Botoșani
Rugăciunea, respectul, înțelepciunea. Pentru un popor unit, pentru familii binecuvântate, pentru conducători drepți și cu ”dragoste de țară și de biserică și de neam”, a spus preotul paroh.
”Au nu putem rămâne un ceas la Sfânta Liturghie, să priveghem cu Hristos și să scăpăm de ispită? Hai să fim înțelepți, să rămânem cu Dumnezeu. Dăm Slavă lui Dumnezeu și veți vedea că vom rămâne un popor unit, vom avea familii binecuvântate, vom rămâne în pământul țării noastre, că are cu ce să ne hrănească. Și ne va binecuvânta Dumnezeu cu conducători cu dragoste de țară și de biserică și de neam și va fi bine. Dar să ne rugăm, căci rugăciunea în timpul Liturghiei este cu adevărat aceea care deschide Cerul și mila lui Dumnezeu se coboară pe pământ, binecuvântarea Domnului rămâne cu noi. Hristos a Înviat!”,
Pr. Petru Fercal, parohul Bisericii ”Sf. Ioan Botezătorul” Botoșani
Cu lumânări aprinse în mâini, credincioșii s-au îndreptat către cimitire, la mormintele celor plecați la cele veșnice.
Hristos a Înviat!
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
Festivalul-Concurs „Mihail Sorbul” și-a desemnat câștigătorii
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
ACUM: Noii consilieri locali adunați în ședință, o demisie în plen
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024
ACUM la Botoșăneanul TV: Putere feminină pentru Parlamentul României – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 19, 2024