În județul Botoșani se află unul dintre cele mai fertile soluri din lume, o adevărată minune pentru agricultori. Caracteristicile „humăriei”, cum îi spun localnicii, sunt unicat, cu producții de câteva tone la hectar fără niciun fel de îngrășământ.
Aproape de granița de nord a României, ultima frontieră nordică a Uniunii Europene, se află comuna Mileanca, din județul Botoșani. În această zonă dominată de câmpii întinse, străjuite de zone cu dealuri domoale, se află una dintre cele mai importante comori naturale a României. Este vorba despre cernoziomul cambic de Mileanca, așa cum este cunoscut în rândul specialiștilor agronomi. Sătenii îi spun „humărie” din cauza culorii sale, un negru intens.
Conform specialiștilor este unul dintre cele mai fertile soluri din România, dar și din lume. Are niște proprietăți aparte, care dacă sunt cunoscute, se pot obține producții record, fiind o adevărată mană cerească pentru agricultori. De altfel, investitorii străini dar și români au sesiza oportunitatea și cultivă pe aceste soluri extrem de fertile, devenite un soi de vedete ale agriculturii din nordul Moldovei. La Mileanca, pe cernoziomurile cambice se cultivă pe aproximativ 6.000 de hectare, aproape de capacitatea maximă a comunei, iar de multe ori se ajunge la producții record.
Sătenii din Mileanca cultivă terenul din zonă de sute de ani. Au știut mereu că este un pământ binecuvântat și i-au spus „humărie„ din cauza culorii sale negre. Auzind de fertilitatea neobișnuită a solurilor de la Mileanca, specialiștii de la Institutul de Agronomie din Iași au efectuat prospecțiuni în zona ”Trei Movile”, în anii 60.
După ce au analizat mostrele și-au dat seama că au descoperit o adevărată comoară, unul dintre cele mai fertile soluri din România. De altfel, o mostră cu cernoziom cambic de Mileanca se află expusă la Institutul de Agronomie „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi.
Ioan Hăiduțu, localnic din Mileanca, a fost inginer agronom mai bine de patru decenii. Acesta știe cel mai bine secretele acestui pământ-minune.
”Caracteristica principală este faptul că are un conținut mare de humus, adică acizi huminici, de peste 46% .Și, ce-l face renumit în lume este că acest humus fertil se află până la o adâncime de până la 1,5 metri, chiar 2 metri. Elementele nutritive sunt reţinute cu forţă mare la particula coloidală, la complexul coloidal al solului“, spune Ioan Hăiduţu.
În agricultura profesionistă este aproape imposibil de realizat producții serioase fără îngrășăminte. La Mileanca, în cernoziomurile cambice, orice este posibil. ”Humăria” a ajuns renumită pentru faptul că dă producții record, fără pic de îngrășământ, tocmai datorită proprietăților menționate de Ioan Hăiduțu. Este vorba de producții de câteva tone, la hectar, fără îngrășămine sau tratamente ale solului.
”Se poate să se obţină producţii performante fără îngrăşăminte, la nivelul a 4-5 tone de grâu la hectar şi 8-10 tone de porumb la hectar. Spre deosebire de un sol normal care atinge un maxim de 2.5 tone la hectar”, adăuga Hăiduțu.
”În judeţul Botoşani ne putem mândri cu terenuri deosebit de fertile. Mai ales acest cernoziom cambic de Mileanca. Şansa dezvoltării Botoşaniului, sunt aceste cernoziomuri care trebuie exploatate“, spune Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.
Click AICI pentru articolul integral
Top 5 jocuri multiplayer care te conectează cu prietenii
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Un nou COD GALBEN emis de meteorologi la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Aproape ultimii și la suporteri: FC Botoșani, penultimul loc din Liga 1 și la numărul de spectatori
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Urșii de la Comănești vin din nou în mijlocul botoșănenilor: PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile