Senatorul PDL de Botoşani Daniel Humelnicu apreciază concluziile unei analize pe care a realizat-o recent UBS, una dintre cele mai puternice companii financiare ale lumii, instituţie ce-si are sediul in una dintre cele mai imparţiale tari: Elveţia.
Studiul arata ca România se afla la acelaşi nivel cu Norvegia si Canada in ce
ea ce priveşte riscul de a intra in faliment, risc care este considerat minim.
“Aşa cum ştie toata lumea, Norvegia si Canada sunt considerate unele dintre statele cele mai sigure, deci aşa este apreciata si România de analiştii economici. Aceasta este o veste extraordinara pentru tara noastră si demonstrează ca eforturile pe care le-a făcut Guvernul in ultimii doi ani au dat rezultate foarte bune. Veştile pe care le primim datorita acestui raport sunt cu atât mai bune cu cat acum întreaga Europa este in fierbere din cauza iminentei intrări in incapacitate de plata a Greciei si a problemelor economico-financiare cu care se confrunta Italia”, a afirmat
parlamentarul.
"Țara noastră a primit ușor ajutor de la FMI și Banca Mondială"
Potrivit acestuia, raportul plasează România la același nivel cu Norvegia și Canada, având un grad de îndatorare publică comparativ cu PIB-ul de doar 35,3 %. De altfel, în rândul celor 19 ţări evaluate de UBS, România ocupă doar locul 17, cu un scor de 5,1, în condițiile în care cu cât poziția este mai în fruntea topului, cu atât situaţia este mai gravă.
“În același top, Bulgaria, vecina și rivala noastră în toate comparațiile, este pe poziția a 12-a, adică prezintă riscuri mult mai mari de a intra în incapacitate de plată, iar Grecia – pe poziția a 4-a. Iată, deci, că măsurile luate de Guvernul nostru în acești ani de criză ne-au ținut pe direcția bună. Țara noastră a primit ușor ajutor de la FMI și Banca Mondială pentru că ne permitem să ne împrumutăm și să dăm banii înapoi. Am avut nevoie de fonduri ca să existe o plasă de siguranță”, a mai spus
Humelnicu. Demnitarul democrat-liberal susţine că prin măsurile luate nu tremurăm de frica falimentului şi că, fără sacrificiile din 2010 acum nu s-ar mai fi putut plătit pensii şi salarii.