Criteriile specifice de recrutare pentru școlile de poliție au fost completate cu obligativitatea deţinerii sau obţinerii până la absolvire a permisului de conducere categoria B de către candidați.
În Monitorul Oficial al României, nr. 824, partea I din 27.08.2021 a fost publicat ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului MAI nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne, care are ca scop eficientizarea procedurilor de recrutare și selecție a candidaților la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ, reevaluarea profilului candidaților, cât creșterea nivelului de pregătire al acestora.
În fapt, scrie Sindicatul Europol, modificările care au fost aduse au în vedere evaluarea probei scrise la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ postliceal, în sensul introducerii și a altor domenii de evaluare, precum legislație specifică instituției și instituțiilor politice ale statului, educație civică și cetățenească, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, exerciții privind deprinderea raționamentului logic, cât și transformarea baremelor de la probele fizice în notă.
Probele de concurs pentru admiterea în instituțiile de învățământ postliceal sunt proba de evaluare a cunoștințelor teoretice și proba de evaluare a performanței fizice și sunt evaluate cu note de la 1 la 10 în cazul probei de evaluare a cunoștințelor, și note de la 5 la 10, respectiv «Nepromovat», în cazul probei de evaluare a performanței fizice. Nota minimă de promovare a fiecărei probe este minimum 5.
a) disciplinele: limba română – 40 % și limbă străină – 15%;
b) legislația specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum și instituțiilor politice ale statului – 20% .
c) subiecte de educație civică și cetățenească, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, precum și exerciții privind deprinderea raționamentului logic- 15%.
În ceea ce privește proba scrisă la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ postliceal, normele nou introduse NU SE APLICĂ în sesiunile de admitere organizate în anul 2021.
Pentru timpii finali realizați de candidații la concursul de admitere în instituțiile de învățământ care pregătesc personal pentru nevoile MAI, se acordă note conform tabelului de transformare a timpului final în notă. Pentru candidatul declarat «Nepromovat», procedura de selecție încetează.
În ceea ce privește proba de evaluare a performanțelor fizice la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ postliceal, normele nou introduse SE APLICĂ și în sesiunile de admitere care vor fi organizate în anul 2021. Urmează să fie anunțat și calendarul pentru sesiunea de admitere ce va fi organizată în această toamnă.
La proba scrisă se acordă un punct din oficiu, reprezentând 10 % din nota maximă. Nota finală de admitere se va calcula ca medie aritmetică a notelor obținute la probele de evaluare a cunoștințelor teoretice și cele de evaluare a performanței fizice. Tematica și bibliografia pentru proba de evaluare a cunoștințelor teoretice se stabilesc de inspectoratele generale și se publică pe site-ul instituției de învățământ organizatoare.
Criteriile specifice de recrutare pentru școlile de poliție au fost completate cu obligativitatea deţinerii sau obţinerii până la absolvire a permisului de conducere categoria B de către candidați.
”Această măsura nu va face decât să creeze dezechilibre având în vedere că mulți elevi nu vor avea timpul efectiv pentru obținerea permisului de conducere în perioada școlarizării, iar o altă parte dintre aceștia nu vor avea posibilități financiare de a obține permisul de conducere înainte de a avea un venit salarial. Deși am propus ca această măsură să fie amânată până la definitivarea în profesie a polițistului(terminarea perioadei de tutelă profesională), MAI a hotărât în modul specific să o mențină în forma propusă de instituție. Culmea, această măsură nu se aplică candidaților pentru Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”,
Sindicatul Europol
Deși deficitul de personal este excesiv, depășind 30%, ”nu vrem să ne imaginăm situațiile penibile în care după absolvirea școlilor de poliție, sute de elevi nu vor putea fi încadrați pe motivul banal că nu au putut obține permisul de conducere, în condițiile în care în perioada școlarizării, aceștia sunt cazarmați. Cel mai probabil atunci, ministrul Bode va merge el insuși în stradă să efectueze misiuni specifice, pentru că ”specialiștii” pe care-i coordonează nu au avut capacitatea de a gândi mai mult”, mai transmis sindicaliștii.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Misterul locului blestemat din Botoșani unde se află masa tâlharilor, s-ar ascunde comori fabuloase
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
ASTĂZI la Botoșani: O mașină a luat foc din mers, șoferul abia a apucat să sune la 112
Gabriela Erdic
Jan 11, 2025
Urmează Zilele Eminescu la Botoșani: Gală națională organizată într-un loc de vis
Redacția Botoșăneanul
Jan 11, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile