Fost vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și cu afaceri în creșterea păsărilor, vicepreședintele ALDE al Consiliului Județean crede că instituția ar trebui să investească în acest domeniu. Doar că nu în animalele vii.
În cadrul emisiunii ”Botoșăneanul TV”, la care a fost invitat în cursul acestei săptămâni, Bogdan Dăscălescu a arătat că județul duce lipsa unei firme care să strângă cadavrele animale.
A explicat că legislația obligă zootehniștii să predea animalele moarte de boală unor companii specializate și nu unei unități clasice de colectare a deșeurilor, doar că oamenii nu prea au cui să se adreseze.
”Eu sper în continuare până în 2024 să am ocazia să facem acea companie pe care mi-o doresc pe lângă Consiliul Județean, acea compania care să poată prelua și neutraliza deșeurile, de fapt e și în sarcina noastră, a Consiliului Județean. Vorbim de ecarisarea teritoriului. Toate UAT-urile în momentul de față sunt obligate să aibă contract cu o firmă de neutralizare a deșeurilor animale. Vorbim de acei câini morți de pe drumuri, de cadavrele care există la nivel de UAT-uri. În mod normal, ar trebui să existe un întreg sistem de preluare”,
Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani.
A menționat totodată că, în privința ecarisării teritoriului, instituția din conducerea căreia face parte este obligată să ia măsuri și că, atunci când autoritățile publice organizează licitații pentru serviciile de acest tip, de obicei ori nu se prezintă nici o firmă, ori dacă se înscrie vreun agent economic, prețurile cerute sunt insuportabile pentru administrația locală.
”De exemplu, moare o bovină în nu știu ce localitate. Plătești mai mult pe neutralizarea, deci pentru distrugerea ei, decât ar costa bovina de vie, adică să cumperi acea vacă. Deci e incredibil, lumea nu poate să plătească așa prețuri de mari pe neutralizarea deșeurilor și o soluție ar fi, într-adevăr, înființarea unei firme la nivelul Consiliului Județean”,
Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani.
Investiția estimată ar fi de 1.000.000 de euro, însă reprezentantul CJ crede că firma ar aduce profit. Și susține că alte CJ-uri s-au implicat deja într-o mulțime de afaceri menite să le mărească veniturile proprii.
”La Cluj, de exemplu, Consiliul Județean are de la firmă de pază până la aeroport, fabrică de pantofi, hotel, deci are o pe grămadă de domenii și de asta Clujul s-a dezvoltat foarte ușor”
Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ Botoșani.
A adăugat și că se pot constitui firme care să execute anumite lucrări în regie proprie la prețuri sub cele de pe piață astfel încât CJ-ul să facă economii.
VEZI VIDEO DE LA 46:34
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024