În conflictul creat din cauza crizei dintre bănci şi clienţi a apărut un nou actor, care încearcă să negocieze împăcarea dintre părţi. Uniunea Mediatorilor Bancari (UMB) s-a înfiinţat în urmă cu un an, speculînd o zonă de nişă în activitatea judiciar-bancara. Practic, mediatorii bancari sunt cei care doresc să intervină atunci cînd un client al băncii nu-şi mai poate plăti ratele la credit.
„Cererile de la Iaşi le-am direcţionat la Botoşani”
Medierea între clienţi şi bănci nu are în sine, după derulare, valoare executivă, scrie cotidianul
Bună Ziua Iaşi. În această situaţie, dacă părţile se pun de acord prin mediere, se încheie un act adiţional la contract. Deşi funcţionează de aproape un an, Uniunea Mediatorilor Bancari nu are nici o filială în Moldova şi nici un reprezentant la Iaşi pentru că, spune preşedintele organizaţiei, nu a solicitat nimeni să devină membru.
„Interes nu se poate spune că nu este, pentru că am avut clienţi din Iaşi. În primăvară am avut cîteva solicitări de mediere, de la persoane fizice care nu mai puteau achita leasing-ul la maşină şi nu s-au înţeles cu băncile. Cererile de la Iaşi le-am direcţionat la Botoşani, unde avem doi colegi mediatori, iar unele au fost soluţionate. Din păcate, lumea apelează la mediere cînd este prea tîrziu, cînd executarea silită este deja în faza finală”, a declarat
Tudor Tatu, preşedintele UMB.
Organism contestat
Potrivit mediatorilor grupaţi în această structură, clienţii băncilor vor primi în curînd o mînă de ajutor din partea Legislativului.
„Din cîte ştiu, pînă la sfîrşitul anului vor ieşi din peisaj executorii bancari, iar executările, dacă va fi cazul, le vor face executorii judecătoreşti. Este o măsură care ajută clienţii băncilor pentru că executorii bancari sunt subordonaţi instituţiei bancare şi, practic, nu puteai reclama un abuz”, a precizat
Tudor Tatu. Uniunea Mediatorilor Bancari este, însă, o organizaţie controversată şi a fost atacată de Consiliul de Mediere, care reprezintă autoritatea de reglementare în domeniu. Acesta a decis că toate cursurile de formare a mediatorilor bancari organizate de UMB şi Institutul Bancar Român în acest an sunt invalide pentru că nu au fost autorizate de autoritatea de reglementare, aşadar mediatorii bancari atestaţi în urma cursurilor nu pot purta aceasta titulatură. Decizia Consiliului de Mediere a fost atacată în instanţă, iar procesul se află pe rol la Curtea de Apel Bucureşti.